04.08.2013 19:30

Feyenoord wordt overklast door een fel PEC Zwolle en verliest de eerste punten met 2-1

De vlag kon uit in Zwolle op de zondagmiddag, want de thuisploeg heeft de eerste punten van het nieuwe seizoen binnen. In de eerste speelronde was Feyenoord de tegenstander en het zou een lastige wedstrijd worden. PEC liet zich niet van de wijs brengen en gestreden voor wat ze waard zijn. Dat bracht ze ver, heel ver. Maar Zwolle had de hulp van een huurling van Feyenoord nodig om het verschil te maken. Guyon Fernandez, gehuurd door Zwolle, van Feyenoord, maakte in blessuretijd de bevrijdende 2-1 en stelde zo de drie punten veilig voor PEC Zwolle.

In de eerste helft ging het redelijk gelijk op tussen de thuisploeg en de bezoekers uit Rotterdam. Het meest opvallende moment uit de eerste helft was het uitvallen van doelman Diederik Boer na een kwartier voetballen. Hij moest uiteindelijk het veld verlaten en werd vervangen door Kevin Begois. Die zag in de eerste helft een paar aanvallen van Feyenoord op zich af komen, maar de echt grote kansen waren voor PEC. De gevaarlijkste kans kwam een minuut voor het einde van de eerste helft, uit een vrije trap. Verdediger Maikel van der Werff schoot de vrije trap hard in de rechterhoek, maar doelman Erwin Mulder was er op tijd bij om de bal uit de hoek te plukken.

In de tweede helft begon PEC steeds meer te geloven in zijn eigen kansen. Feyenoord bleek toch niet zo sterk als vooraf gedacht werd en er lagen mogelijkheden voor de thuisploeg. Na twintig minuten in de tweede helft konden de supporters dan eindelijk uit hun dak gaan: Mateusz Klich kopte een voorzet van Drost achter de doelman van Feyenoord, om zo de 1-0 op het scorebord te zetten.

PEC bleef druk zetten op de elf van Feyenoord en het zakte, ondanks de voorsprong, niet terug op eigen helft. Maar ook Feyenoord gaf niet op en creëerde kansen in de tweede helft. Vilhena en Verhoek werden in de ploeg gegooid en ondanks het magere optreden van dit tweetal, kwam Feyenoord toch op gelijke hoogte, drie minuten voor tijd. Een afgeslagen hoekschop werd opnieuw ingebracht door Stefan de Vrij en Schaken passeerde Begois met een kopbal.

Het leek erop dat het bij een gelijkspel zou blijven in deze ontmoeting tussen PEC en Feyenoord, maar daar dacht Fernandez anders over. Hij kwam aan de bal op de zestien van Feyenoord, draaide naar zijn rechterbeen toe en haalde uit. De bal rolde diagonaal naar de linkerhoek toe en Mulder stond geparkeerd: 2-1 voor PEC Zwolle. De supporters braken het stadion af, Ron Jans maakte een sprongetje en Fernandez liep blij naar de supporters toe. Even later floot scheidsrechter Gözübüyük voor het einde van de wedstrijd. PEC pakt de eerste drie punten van het nieuwe seizoen en voor Feyenoord begint de inhaalrace op Ajax en PSV al vanaf speelronde 1. Werk aan de winkel voor Ronald Koeman en de zijnen.