17.08.2013 22:45

Bizarre slotfase betekent drie punten voor AZ

AZ heeft de moeilijke uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk gewonnen met 1-2. Al in de vierde minuut kwamen de Alkmaarders op een voorsprong, maar in de laatste tien minuten vielen twee doelpunten. Eerst kwam RKC Waalwijk op gelijke hoogte, maar een minuut daarna stelde Maarten Martens de zege veilig.

Een vroeg doelpunt voor AZ was dus aan de orde. Aron Jóhannsson scoorde zijn derde van het seizoen nadat hij de bal met geluk in het strafschopgebied kreeg. De spits faalde niet en wipte de bal handig over Jan Šeda. Het vroege doelpunt betekende dat de situatie op het veld veranderde. AZ vond het wel prima en ging niet meer op zoek naar een volgende treffer, terwijl RKC Waalwijk geen kansen wist te creëren. Alleen uit een corner was het gevaarlijk, toen Aurélien Joachim de bal net naast prikte.

In de tweede helft was het wel anders. RKC Waalwijk kreeg kort achter elkaar prima kansen. Eerst via Damiano Schet, die na een mooie rush de vuisten van Esteban Alvarado vond, daarna via Michael Lamey, die van dichtbij over schoot na een voorzet van Joachim. Het was een voorbode van een prachtige slotfase, waarin de invallers het hoogste woord hadden. Eerst was daar Jean-David Beauguel, die acht minuten na zijn invalbeurt het net vond. Hij won een sprintduel van Jan Wuytens en schoot vervolgens richting de lange hoek. Esteban verkeek zich op het schot, omdat de bal tussendoor ook werd aangeraakt. Een bevrijding voor RKC Waalwijk, want de ploeg scoorde eindelijk.

De feestvreugde duurde echter niet lang, want na één minuut vond Nemanja Gudelj zijn ploeggenoot Maarten Martens achterin. Gudelj zette voor vanaf links en bij de tweede paal volleyde Martens de bal hard tegen de touwen. RKC probeerde weer op te krabbelen, maar de uppercut van Martens bleek teveel voor de ploeg van Erwin Koeman. Door de overwinning sluit AZ aan bij de top in de Eredivisie. Ze staan nu op zes punten uit drie wedstrijden, terwijl RKC Waalwijk het met vier punten moet doen.