01.09.2013 19:30

Feyenoord vindt voorzichtig de aansluiting met de koplopers

Feyenoord heeft ietwat geflatteerd met 4-0 gewonnen van Roda JC. In een matige wedstrijd waren de Rotterdammers die het meeste lef toonden en werden daarvoor rijkelijk beloond.

Feyenoord lijkt de slechtste seizoenstart ooit nog niet helemaal verwerkt te hebben. Het spel van de Rotterdammers was daar nog veel te slordig voor. Gelukkig voor Feyenoord was Roda JC het perfecte offerlam, want de ploeg uit Kerkrade liet vanaf minuut één merken dat ze naar De Kuip waren gekomen voor een punt. Een half uur had Feyenoord moeite om de geelzwarte defensie te slechten. Een benutte penalty, gegeven na een charge van Luijckx op Armenteros, brak de ban voor Feyenoord. Ruud Vormer maakte zijn eerste competitiegoal voor de Kuipbewoners door de strafschop onberispelijk binnen te schieten tegen zijn oude ploeg. Een paar minuten voor rust schoot Pellè vanaf de rand zestien fantastisch binnen en dat was het begin van het einde voor Roda. De Limburgers konden hun defensieve instelling niet meer omzetten naar een offensiever spel.

Ook het inbrengen van stormram Frank Demouge bood geen soelaas voor de Geelzwarten. De spits die alleen gevaarlijk is in het strafschopgebied van een tegenstander werd daar nooit aangespeeld. Op een paar kleine mogelijkheden na, gebeurde er tot de 68e minuut niks. Todat Miquel Nelom met de 3-0 de beslissing bracht. Ook voor hem was het zijn eerste competitiegoal voor Feyenoord. Al was dit doelpunt wel in overduidelijke buitenspelpositie. Twaalf minuten later, zette een van de beste spelers aan Roda kant, Henk Dijkuizen, een onbeholpen tackle van achter in op Ruben Schaken. Arbiter Wiedemeijer kende geen genade en stuurde de jonge Hagenaar van het veld. Tot overmaat van ramp voor de Limburgers schoot invaller John Goossens vijf minuten voor tijd de 4-0 binnen, al was dit gezien het spel van de Rotterdammers iets te veel van het goede.

Door de overwinning sluipt Feyenoord wel weer richting de top van de competitie. Vrijwel alle ploegen boven de Rotterdammers (op Go Ahead Eagles en Heracles na) lieten punten liggen. Het team van Ronald Koeman staat nu op een 12e plek en Roda JC staat op een 10e positie. Over twee weken moet Feyenoord uit in Nijmegen ervoor zorgen de aansluiting met de top van het klassement te behouden. Roda JC kan thuis tegen NAC op zoek naar eerherstel, na dit kleurloze optreden.