15.09.2013 17:30

AZ in eigen huis te sterk voor Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles kende een goede start van de Eredivisie en werd in de eerste vijf competitiewedstrijden slechts één keer verslagen. Bij goede prestaties horen ook hoge verwachtingen, maar die verwachtingen kon Go Ahead vandaag niet waarmaken. In Alkmaar was de ploeg van trainer Foeke Booy zondagmiddag niet opgewassen tegen AZ, dat pas in de extra tijd de wedstrijd definitief op slot gooide: 3-0.

AZ stond voorafgaand aan de zesde speelronde één punt achter op Go Ahead Eagles, de tegenstander van vandaag. De ploeg van Gertjan Verbeek begon sterk aan de wedstrijd en was via Beerens en Aron Jóhansson gevaarlijk. Het startschot werd al in de vijfde minuut gegeven door de IJslander Jóhansson, die met een stift bijna Eloy Room verraste. Via Roy Beerens en Maarten Martens, die met een omhaal bijna doel trof, kreeg AZ in het eerste halfuur goede mogelijkheden om de openingstreffer te maken. Aan de andere kant was Deniz Türüc gevaarlijk, maar in kansrijke positie schoot hij te zacht en niet gericht genoeg.

Op het moment dat het niveau van de wedstrijd wat begon te zakken, kreeg AZ een penalty. Met een goede actie aan de linkerkant van het veld speelde Jóhansson Sjoerd Overgoor voorbij, die vervolgens met een tackle van achteren de IJslander in plaats van de bal raakte. De onderuit gehaalde spits ging zelf achter de bal staan en miste oog in oog met Room niet: 1-0.

Waar Go Ahead Eagles in de eerste vijf wedstrijden creatief, aanvallend voetbal op de mat zette, lukte dat zondagmiddag in het AFAS Stadion niet. AZ hield de 1-0 voorsprong redelijk eenvoudig vast en moest in de tweede helft eigenlijk een paar keer de score verdubbelen. Zo mistte Viktor Elm op vijf meter van het doel een niet te missen kans. Even later hield Room zijn team in de wedstrijd door met een prachtige redding de inzet van Beerens te keren.

De ploeg van Booy hoopte op een toevalstreffer, maar kreeg die niet. In de extra tijd van de tweede helft gooide Elm de wedstrijd op slot, door een hoge bal van Beerens achter Room te knikken. En ook de 3-0 volgde in de extra tijd. Met een vrije hakje speelde Nick Viergever Beerens in, die de paal raakte. In de rebound kon de ingevallen Steven Berghuis echter alsnog het derde AZ-doelpunt maken.