29.09.2013 18:30

FC Twente koploper na ruime overwinning op FC Groningen

Na een 5-0 overwinning op FC Groningen heeft FC Twente de koppositie van PSV overgenomen. De Tukkers speelden een helft met een man meer, nadat Johan Kappelhof vlak voor rust een penalty veroorzaakte en rood kreeg.

FC Groningen voetbalde welgeteld tien minuten leuk mee, maar moest vanwege het aanvalsgeweld van FC Twente al snel achteruit. Negen minuten later stond het 1-0. Felipe Gutiérrez stuurde een vrije trap richting de verre hoek, maar Rasmus Bengtsson stond op de penaltystip klaar om de bal van richting te veranderen. De verdediger volleerde de bal richting de rechterhoek, maar het was uiteindelijk Eric Botteghin die de bal de juiste richting meegaf. De verdediger liet zijn eigen doelman kansloos. Dat werd FC Groningen ook meer en meer en na opnieuw tien minuten was het weer raak. Bizot sloeg een voorzet van Quincy Promes uit de lucht, maar omdat in de zestien niemand van FC Groningen oplette kon Shadrach Eghan oppikken. De middenvelder kon een hoek uitkiezen en faalde niet: 2-0. Vlak voor rust sloeg het noodlot toe, want Kappelhof kreeg een rode nadat hij Promes neerlegde in het strafschopgebied. Dušan Tadić benutte het buitenkansje en bracht de ruststand naar 3-0.

Een afgang leek in de maak voor FC Groningen, dat zich in de tweede helft alleen maar met verdedigen bezighield. FC Twente bleef rustig rondspelen en zocht geduldig naar de opening. Die volgde in de 54e minuut, toen Eghan opnieuw profiteerde in de rebound. Luc Castaignos schoot van dichtbij hard op de vuisten van Bizot en Eghan was er als de kippen bij om de 4-0 in te schieten. FC Groningen wisselde verdedigend, maar de 5-0 viel toch nog. Rasmus Lindgren ging in de fout na een harde inspeelbal van Bizot en leed balverlies. Invaller  Jesús Corona pikte op en stifte met rechts zijn eerste treffer in dienst van FC Twente binnen.

De gevolgen voor FC Twente zijn bekend, zij voeren vanaf zondag de ranglijst in Nederland aan. Dit kan woensdag echter al anders liggen, want Vitesse heeft nog een wedstrijd tegoed. Als de Arnhemmers aankomende woensdag winnen van ADO Den Haag - de wedstrijd werd afgelast omdat het veld van ADO Den Haag niet bespeelbaar was - dan zakt FC Twente naar de tweede plek. FC Groningen heeft geluk dat de concurrenten ook punten lieten liggen, waardoor de negende plek nog bezet wordt.