02.10.2013 17:43

Zwak Vitesse vergeet koppositie Eredivisie over te nemen

Het is Vitesse niet gelukt om op een dramatische grasmat aan kop te komen in de Nederlandse competitie. De Arnhemmers verloren op bezoek bij ADO Den Haag met 2-1 en  blijven daarom op veertien punten steken.

Michiel Kramer was al snel trefzeker voor de thuisploeg. De spits van ADO Den Haag verlengde een voorzet van Dion Malone in de verre hoek en zette zo de 1-0 op het scorebord. Vitesse werd gevaarlijk via Mike Havenaar, die één van zijn twee kansen moest scoren. De spits miste de bal echter op twee meter van het doel. Aan de andere kant waren Mike van Duinen en Gianni Zuiverloon gevaarlijk. Zuiverloon kopte rakelings naast na een corner, terwijl Mike van Duinen verzuimde een één op één-situatie met Piet Velthuizen af te ronden.

De tweede helft begonnen zowel Vitesse als ADO Den Haag afwachtend, maar het vuurwerk kwam snel terug. Kramer kon zijn ploeg twee keer op 2-0 zetten, maar eerst ging zijn kopbal over een leeg doel. Velthuizen schatte een vrije trap verkeerd in en kwam uit zijn doel, maar miste de bal volledig. Bij de tweede kans was Kramer het eindstation van een goedlopende aanval, maar de spits kon een harde voorzet van Mathias Gehrt niet tot doelpunt promoveren. Davy Pröpper zette Vitesse in de 65e minuut onverdiend op een voorsprong. De middenvelder haalde van twintig meter geweldig hard uit met rechts en vond achter Gino Coutinho de rechterhoek. Gehrt zag het trucje van Pröpper en herhaalde het kunststukje vijf minuten later. Het was echter baas boven baas, want de middenvelder van ADO Den Haag was van ruim 25 meter trefzeker. Vitesse probeerde nog wel aan te zetten, maar kon geen grote kansen meer bijschrijven.

ADO Den Haag is door de overwinning naar plek zestien opgeschoven. De ploeg maakt met de overwinning de eerste stap richting de middenmoot, maar zal nog punten moeten pakken om in de veilige zone te komen. Vitesse had koploper kunnen worden bij winst, maar blijft op plek zes staan met veertien punten. Samen met PEC Zwolle en Ajax heeft Vitesse een punt achterstand op PSV, FC Twente en SC Heerenveen. Het is dus weer ongekend spannend in de Eredivisie.