28.09.2013 22:45

Ajax hakt Go Ahead Eagles in de pan

Ajax heeft na een matige eerste helft vrij gemakkelijk afgerekend met Go Ahead Eagles. In de tweede helft scoorden de Amsterdammers maar liefst zes keer. Een eigen doelpunt van Jop van der Linden brak de ban. Vervolgens scoorden Lesley de Sa, Kolbeinn Sigþórsson (tweemaal), Lerin Duarte en Siem de Jong voor het team van Frank de Boer.

Ajax, dat Bojan al na vijf minuten zag uitvallen met een hamstringblessure, had in de eerste helft de beste kansen en domineerde het spel. Een doelpunt hing in de lucht, maar die viel uiteindelijk niet. Viktor Fischer kreeg een aantal grote mogelijkheden, maar kwam niet tot scoren. Al in de eerste minuut kreeg de Deen een grote kans, maar zijn plaatsbal in de verre hoek verdween naast het doel.

Go Ahead Eagles kreeg in de eerste helft één grote mogelijkheid. Jasper Cillessen had moeite met een hoekschop van Deniz Türüç en bezorgde de bal bij Marnix Kolder. De spits van de Eagles kopte de bal richting het doel, waar Christian Poulsen op de doellijn redding bracht.

Het laatste kwartier voor de rust was niet erg enerverend. Er werden geen kansen gecreëerd en de Amsterdammers speelden ontzettend afwachtend.

Ajax kwam goed uit de kleedkamer. Tussen minuut 48 en 53 werd er vier keer gescoord door de Amsterdammers. De 1-0 was een ongelukkige eigen doelpunt van Jop van der Linden, die een voorzet van Kolbeinn Sigþórsson achter zijn eigen doelman schoot. Vervolgens scoorden Lesley de Sa, die een goede wedstrijd speelde en tweemaal Sigþórsson.

Na de 4-0 voorsprong was de wedstrijd gespeeld. Ajax hield de bal in de ploeg en speelde de wedstrijd rustig uit. De ploeg van Frank de Boer kwam uiteindelijk op een 5-0 voorsprong door een grove fout van Xandro Schenk. De linksback speelde de bal met te weinig vaart terug op zijn doelman, waardoor Lerin Duarte de bal kon onderscheppen. De middenvelder schoof de bal vervolgens onder doelman Eloy Room door. Even later scoorde Ajax nog een keer. Een goede voorzet van De Sa belandde voor de voeten van Fischer. Het schot van de Deen werd gepareerd door doelman Room, maar de rebound kon makkelijk worden binnengekopt door De Jong.

Dankzij de nederlaag van PSV op bezoek bij AZ komen de Amsterdammers op één punt van de Eindhovenaren te staan. Ajax moet volgende week in eigen huis afrekenen met FC Utrecht, terwijl Go Ahead Eagles thuis speelt tegen NEC Nijmegen.