29.09.2013 14:36

Vitesse kruipt bij NEC door oog van de naald

Lang leek er voor Vitesse op bezoek bij NEC niets aan de hand. De gasten waren heer en meester, gingen kort voor tijd met 1-2 aan de leiding en hadden niets van de thuisploeg te vrezen. Maar toen invaller Michael Higdon in de slotfase uit het niets de gelijkmaker tegen de touwen werkte, leken de Arnhemmers toch averij op te lopen. Met een droge knal schoot middenvelder Piazón zijn ploeg in de laatste minuut van de blessuretijd alsnog langs NEC: 2-3.

De overwinning van de bezoekers was meer dan verdiend, aangezien de formatie van Peter Bosz voetballend een stuk beter was dan NEC, dat het vooral moest hebben van heel hard werken. De openingstreffer na iets meer dan tien minuten was een terechte weerspiegeling van de krachtsverhoudingen. Kelvin Leerdam sprong hoger dan tegenstander Pavel Cmovs en kopte een corner bij de tweede paal achter NEC-doelman Kalle Johnsson. Ook na de tegentreffer had Vitesse het heft in handen, al was NEC via Jakob Jantscher heel dicht bij een gelijkmaker. De Oostenrijker plaatste een vrije trap tegen de binnenkant van de paal en zag het speeltuig via de andere paal wegspringen.

Niet veel later konden supporters alsnog juichen, toen Christoph Hemlein van dichtbij de gelijkmaker produceerde. Vitesse-sluitpost Piet Velthuizen had nog een antwoord op een hard schot van Navarone Foor, maar was kansloos op de inzet van de Duitser, die de bal vanaf drie meter hoog in het doel schoot.

Nog voor rust kwam Vitesse opnieuw aan de leiding. Pavel Cmovs torpedeerde in het eigen strafschopgebied aanvaller Mike Havenaar, waarna scheidsrechter Pol van Boekel de bal op de stip legde. Vanaf elf meter schoot Theo Janssen zijn ploeg op voorsprong.

Na de thee bracht NEC-trainer Anton Janssen al snel aanvaller Michael Higdon, waardoor de thuisploeg opportunistischer ging spelen. Vitesse had de touwtjes in handen, maar kreeg vijf minuten voor tijd de deksel op de neus. Nadat onder meer Van Aanholt, Ibarra en Havenaar goede kansen op de 1-3 hadden gemist, schoot Higdon de gelijkmaker op het scorebord. De Engelsman controleerde de bal op de borst en schoot uit de draai in de verre hoek raak.

Met nog vijf minuten op de klok ging NEC op zoek naar de overwinning, maar de gevaarlijkste momenten waren aan de andere kant van het veld. Gaël Kakuta en Davy Pröpper troffen in een tijdsbestek van tien seconden beiden de lat, waardoor NEC leek te ontsnappen met een gelijkspel. In de tweede minuut van de blessuretijd besliste Lucas Piazón de wedstrijd. De Braziliaanse middenvelder dribbelde voorbij zijn tegenstander en vond met rechts vanaf een meter of twintig de verre hoek: 2-3.

Door de zege stijgt Vitesse naar plaats twee op de ranglijst. Koploper PSV heeft één punt meer, maar de Arnhemmers hebben een wedstrijd minder gespeeld. NEC blijft door de nederlaag op de hekkensluiter.