20.10.2013 16:59

PEC Zwolle boekt eenvoudige zege op ADO Den Haag

Mateusz Klich (r.) in actie tijdens PEC Zwolle - ADO Den Haag. (20-10-2013)

De afgelopen weken kampte EC Zwolle met het probleem dat de ploeg moeilijk tot scoren kwamen, maar daar zondagmiddag tegen ADO Den Haag geen enkele sprake van. Onder aanvoering van Mateusz Klich werd ADO Den Haag met een 6-1 nederlaag huiswaarts gestuurd.

De beginfase was voor ADO, dat de eerste twintig minuten de overhand had. In de twaalfde minuut kregen de manschappen van hoofdtrainer Maurice Steijn hun eerste klap te verwerken. Doelman Gino Coutinho moest door een neusblessure gewisseld worden. Vlak daarna waren de bezoekers dicht bij het openingsdoelpunt. Ricky van Haaren nam vanuit een vrije trap het doel van Zwolle onder vuur. Zijn inzet spatte op de lat uiteen. Aan de andere kant was het wel raak voor Mustafa Saymak. Na een fraaie lange pass van Klich schoof Saymak de bal langs invaller Martijn de Zwart.

Vlak voor rust slaagde Zwolle er in om de wedstrijd in het slot te gooien. Na een misverstand in de verdediging van ADO zette Saymak zijn tweede van de middag achter zijn naam. Niet veel later was het definitief gedaan met de bezoekers uit Den Haag. Na een steekpass van Klich dook Fred Benson voor het doel van ADO op. Met buitenkant rechts schoof hij de bal langs de uitkomende De Zwart.

Ook in de tweede helft maakte ADO een zwakke indruk. PEC Zwolle kreeg alle ruimte om te voetballen en profiteerde daar optimaal van. Wederom was het een steekpass van Klich die Benson vrij voor de keeper zette. Net zoals in de eerste helft tikte de voorhoedespeler de bal beheerst in het doel. ADO Den Haag maakte in het tweede bedrijf nog wel een eretreffer. Mathias Gehrt, die als enige ADO-speler een voldoende haalde, schoot vanaf de rand van het strafschopgebied de bal in de linker onderhoek.

In de slotfase maakte PEC Zwolle het feest compleet. De 5-1 kwam op naam van Bram van Polen. De aanvoerder zag een afvallende bal voor zijn voet belanden. Hij bedacht zich geen moment en jaagde het leder in de linker bovenhoek. Een minuut voor tijd werd het zelfs nog 6-1. Op aangeven van Saymak tikte Giovanni Hiwat van dichtbij het laatste doelpunt van de wedstrijd binnen. Door de zege klimt PEC Zwolle na een knappe vierde plek op de ranglijst. ADO blijft onder de degradatiestreep staan en neemt het volgende week in eigen huis op tegen koploper FC Twente.