20.10.2013 17:53

Kansenmissend PSV verliest in Groningen

Het is PSV niet gelukt om de nieuwe koploper van de Eredivisie te worden. De Eindhovense formatie kon zondagmiddag de koppositie overnemen van FC Twente, dat eerder dit weekend gelijkspeelde tegen Ajax. In de Euroborg kreeg PSV voldoende kansen, maar het scoorde niet. FC Groningen deed dat wel en hield de punten in eigen huis: 1-0.

Voor PSV begint de reeks uitwedstrijden zonder winst schrikbarend lang te worden. Tegen AZ (1-2), FC Twente (2-2) en Heracles Almelo (1-1), werd niet gewonnen en zondagmiddag werd ook FC Groningen niet verslagen. Ondanks dat de ploeg van Philip Cocu goed speelde en veel kansen kreeg, ging het voor het vierde uitduel op rij zonder de drie punten naar huis.

Met name in de eerste helft was PSV heer en meester in de Euroborg. Via Memphis Depay, Zakaria Bakkali, Adam Maher en Ola Toivonen kregen de Eindhovenaren meer dan genoeg kansen om op voorsprong te komen. De spelers van PSV verzuimden echter de sterk spelende doelman van FC Groningen, Marco Bizot, te passeren.

Al vroeg in de wedstrijd kregen de bezoekers een aantal opgelegde kansen. De eerste kans was voor Depay, maar in plaats van de bal in de hoek te schieten, schoot hij recht tegen Bizot aan. Ook Bakkali scoorde niet; in het strafschopgebied kapte hij Giliano Wijnaldum uit, maar het schot met zijn linkerbeen vloog over het Groningse doel.

De reeks  kansen was voor PSV nog lang niet ten einde. Nog binnen het eerste kwart van de wedstrijd kreeg Depay zijn tweede kans van de wedstrijd. Met een prachtige solo drong hij door in het strafschopgebied, maar het schot van de kersverse international was niet hard genoeg en ging naast. De grootste mogelijkheid in de eerste helft was wellicht voor Toivonen. De Zweed kreeg de bal op een presenteerblaadje van Wijnaldum, die de bal niet goed wegwerkte. Op vijf meter van het doel lukte het Toivonen echter niet om de 0-1 te maken.

Ook zondagmiddag gold de eeuwenoude voetbalwet dat als je zelf niet scoort, je ‘m tegen krijgt.  Vijf minuten na rust kwam de thuisploeg op voorsprong. Met een goede steekbal zette Tjaronn Chery Filip Kostic één op één met PSV-goalie Przemyslaw Tyton. De linksbuiten van FC Groningen wist wel raad met de kans en schoof de bal onder de doelman van PSV door: 1-0.

Het goede en geduldige spel van PSV was na het doelpunt van FC Groningen helemaal weg. Tot ergernis van zijn medespelers probeerde Bakkali met lange solo’s de gelijkmaker te forceren, maar de jonge Belg strandde iedere keer in de Groningse verdediging. Ook Depay en Toivonen, die zich in de eerste helft veel lieten zien, kwamen niet meer in het spel voor.

Zonder in de tweede helft veel kansen weg te geven, lukte het FC Groningen om de 1-0 voorsprong vast te houden. De Groningers blijven door de overwinning nog altijd ongeslagen in de Euroborg. Met 17 punten staat de ploeg van Erwin van de Looi op een zevende plaats, slechts twee punten achter koploper FC Twente. PSV heeft één punt meer dan FC Groningen en neemt de tweede plek in.