29.10.2013 23:46

Cambuur pas na strafschoppen langs NAC

SC Cambuur heeft zich na penalty’s geplaatst voor de vierde ronde van het KNVB Beker toernooi. De equipe van trainer Dwigth Lodeweges zat bij rust in een zetel tegen NAC (2-0), maar gaf die voorsprong in de tweede helft uit handen: 2-2. In het nemen van strafschoppen bleek de ploeg alsnog beter dan de tegenstander uit Breda (5-4).

De thuisploeg schoot uit de startblokken en kon al na vijf minuten juichen. Na een prima actie op de rechterflank van Jody Lukoki kreeg de verdediging van NAC de bal niet goed weg, waardoor de bal bij Marcel Ritzmaier kwam. De huurling van PSV aarzelde niet en nam de ineens op de linkerschoen. Doelman Jelle ten Rouwelaar was kansloos op de pegel: 1-0.

Ook na de vroege openingstreffer bleef Cambuur de bovenliggende partij. In grote kansen resulteerde het veldoverwicht niet, al kreeg spits Alexander Christovao twee kopkansjes. De aanvaller, die de voorkeur kreeg boven Michiel Hemmen, mikte beide keren te hoog.

Op slag van rust maakte hij zijn gemiste kansen meer dan goed. Een rebound viel voor de voeten van de sterke aanvaller, die met rechts het leder tegen de touwen schoot. Daarbij had hij wel enig geluk, want zijn inzet werd van richting veranderd waardoor Ten Rouwelaar geen antwoord had.

NAC stelde daar in het eerste bedrijf niets tegen over en hadden na rust aanvankelijk ook weinig in te brengen. Na een klein uur spelen hielp NAC-speler Mats Seuntjens zijn ploeg uit het niets terug in de wedstrijd. Nadat Lukoki en Christovao verzuimden de wedstrijd in het slot te gooien, promoveerde Seuntjes een voorzet van Danny Verbeek tot een doelpunt.

Echt van slag waren de Friezen niet door die aansluitingstreffer. Binnen enkele minuten kreeg opnieuw Lukoki een goede mogelijkheid op een doelpunt, maar hij treuzelde te lang, waardoor Seuntjens kon ingrijpen. Kort voor tijd viel alsnog de gelijkmaker. Invaller Anouar Hadouir kogelde de bal na een goede aanval met rechts in de korte hoek tegen de touwen.

In de verlenging waren er kleine kansen aan beide kanten van het veld, maar gescoord werd er niet meer. Daardoor moesten strafschoppen voor een beslissing zorgen. Na acht rake penalty’s miste Kees Kwakman namens NAC als eerste zijn penalty, waarna Mart Dijkstra verzuimde het te beslissen. Omdat Anthony Lurling daarna de lat trof, schoot Cambuur-verdediger Lucas Bijker zijn ploeg alsnog een ronde verder.