02.11.2013 21:45

AZ zonder goed te spelen naar koppositie

AZ is de nieuwe koploper in de Eredivisie. Een 2-0 zege op ADO Den Haag volstond voor het veroveren van de koppositie. Het vertoonde spel van AZ was echter niet van een niveau wat je van een koploper mag verwachten, want het duel was allesbehalve fraai.

De eerste helft was ontzettend matig van beide kanten. AZ was veelal in de aanval, maar creëerde geen grote kansen. De eerste grote mogelijkheid was na ruim een half uur spelen. Goed doorzetten van Arón Johannsson zorgde voor Alkmaars balbezit. De spits bediende vervolgens Roy Beerens, die Dion Malone dolde, maar vervolgens op doelman Gino Coutinho stuitte.

AZ kwam vlak voor tijd op voorsprong. Beerens had een prima voorzet op Nemanja Gudelj in huis, de middenvelder zette zijn rechterbeen tegen de bal en schoof de bal in de linkerhoek: 1-0. Vlak na de treffer van Gudelj kreeg ADO Den Haag haar eerste grote mogelijkheid. Mathias Gehrt ontsnapte aan de aandacht van de Alkmaarse defensie. De middenvelder gaf de bal af op de meegelopen Mike van Duinen. De Haagse spits probeerde de bal in de verre hoek te plaatsen, maar doelman Esteban bracht redding.

Ook in de tweede helft was AZ de betere ploeg, toch zorgde dit niet voor veel spektakel in het veld. Het mooiste moment van de tweede helft was na ruim een uur spelen. Jóhann Guðmundsson schoot de bal van een meter of dertig in de kruising en liet doelman Coutinho volstrekt kansloos. Arón Jóhannsson kreeg een drietal grote mogelijkheden in de tweede helft, maar kwam niet tot scoren.

De spits van AZ kon een goede voorzet van Jeffrey Gouweleeuw in het doel tikken, maar raakte de bal volledig verkeerd. In de blessuretijd kreeg Johannsson nogmaals een aardige kans. De spits werd gelanceerd door Gudelj en kwam oog in oog met doelman Coutinho te staan. De Amerikaanse IJslander had een fraaie stift in gedachten, maar zag zijn poging naast het doel verdwijnen.

Dankzij de overwinning van AZ zijn de Alkmaarders koploper in de Eredivisie. Ajax verloor namelijk van Vitesse, terwijl FC Twente gelijk speelde tegen NEC. ADO Den Haag blijft in de onderste regionen staan. AZ moet volgende week op bezoek bij Feyenoord. De Hagenaars spelen volgende week thuis tegen Cambuur Leeuwarden.