03.11.2013 14:27

Euroborg blijft onneembare vesting

Maar liefst zes doelpunten zondagmiddag bij FC Groningen - Roda JC. Omdat beide ploegen de helft van de doelpuntenproductie voor hun rekening namen, leverde het duel geen winnaar op: 3-3. Door remise blijft de equipe van Erwin van de Looi ongeslagen in de eigen Euroborg.

Het spel golfde op en neer in de eerste helft. Er werd een legio aan kansen gecreëerd door beide teams. Al na acht minuten spelen kwam de thuisploeg op voorsprong. Een voorzet van Stéfano Magnasco werd door Bart Biemans voor de voeten van Filip Kostić gekopt. De Serviër haalde vervolgens verwoestend hard uit met buitenkant links en liet doelman Filip Kurto volstrekt kansloos.

Groningen was in de eerste twintig minuten heer en meester, maar verzuimde de score uit te breiden. Roda JC kwam daardoor beter in de wedstrijd en kwam op gelijke hoogte. Een scherpe vrije trap van Mark-Jan Fledderus werd niet goed uitverdedigd, waardoor Kees Luijckx de bal van dichtbij achter doelman Marco Bizot kon tikken.

Na de gelijkmaker kregen de Limburgers twee grote kansen om op voorsprong te komen, maar Krisztián Németh en Mitchell Donald kregen de bal niet achter een goed keepende Bizot. Vlak voor de rust kreeg Groningen nog een levensgrote kans. Nick van der Velden lanceerde Tjaronn Chery, die alleen opdook voor doelman Kurto. De middenvelder wilde de doelman voorbij spelen, maar Kurto greep goed in.

De tweede helft was even enerverend als de eerste. De thuisploeg kwam na 53 minuten spelen weer op voorsprong. Een messcherpe counter van Groningen over de linkerflank zorgde ervoor dat Kostić de bal voor kon geven op de ingevallen Andraž Kirm. De Sloveen stond bij de tweede paal te wachten en tikte de bal van dichtbij tegen de touwen: 2-1.

Even later kon Richairo Živković een voorzet van Kostić bij de tweede paal binnenglijden, maar de spits reageerde te statisch. Er leek niks aan de hand voor de thuisploeg, totdat Roda JC in de 62e minuut een strafschop kreeg. Eric Botteghin trok Frank Demouge naar de grond, vervolgens schoot Fledderus de strafschop zuiver in de linkerhoek: 2-2

De gelijkmaker gaf Roda het nodige vertrouwen en een derde Limburgse treffer was niet onlogisch geweest. Omdat Roda-doelman Kurto een grove blunder beging, keek Roda plotseling weer tegen een nieuwe achterstand aan. De Poolse sluitpost plukte een voorzet van Magnasco uit de lucht, maar liet de bal vervolgens los. Botteghin was er als de kippen bij om de bal in het lege doel te schieten: 3-2.

De fout van Kurto leek Groningen de overwinning op te leveren. Daar kwam het niet van, omdat Giliano Wijnaldum Wiljan Pluim in het strafschopgebied neerlegde. Roda kreeg een strafschop en die werd benut door Fledderus, die de penalty via Bizot binnenschoot.

Dankzij het gelijkspel in Groningen blijven beide elftallen hoog in de subtop staan. Groningen speelt volgende week in Almelo tegen Heracles, terwijl Roda JC thuis speelt tegen Go Ahead Eagles.