03.11.2013 18:23

Utrecht bedankt Heerenveen voor de gemiste kansen

FC Utrecht heeft sc Heerenveen zondagmiddag een lesje in effectiviteit gegeven. Terwijl de Friezen een paar honderd procent kansen misten, was Utrecht twee keer trefzeker en dat was voldoende voor de overwinning: 2-0.

Heerenveen begon aardig aan de wedstrijd, maar keek na twintig minuten toch tegen een 1-0 achterstand aan. Na een overtreding van Kenneth Otigba mocht Jens Toorstra aanleggen voor een vrije trap. De middenvelder zei dankjewel en krulde de bal in de linkerhoek. Daarna ging Heerenveen pas voetballen. Alfreð Finnbogason werd weggestuurd met een mooie steekbal, maar de spits kon Robbin Ruiter niet omspelen. Dit lukte hem wel met een balletje terug op Marten de Roo. De kans voor open doel was echter niet aan De Roon besteed, omdat Yassine Ayoub op de doellijn stond om de bal weg te werken.

Ook in de tweede helft was het begin van Heerenveen behoorlijk. Evenals in de tweede helft was het Utrecht dat feest vierde. Toornstra bereikte met een ingestudeerde vrije trap Steve de Ridder, die van dichtbij op de rechterpaal schoot. De bal kwam in de rebound tegen de benen van Mulenga aan. Hij maakte zodoende zonder het te beseffen de 2-0. Het doelpunt had niet mogen tellen, omdat Mulenga in buitenspelpositie stond.  Dit zag ook Heerenveen-trainer Marco van Basten. De trainer werd woedend, liep het veld in en werd door de scheidsrechter naar de tribune verbannen.

Heerenveen gaf zich niet gewonnen bleef de aanval zoeken. De Friezen bleken niet doortastend genoeg om het de verdediging van Utrecht lastig te maken. Sterker nog, Mulenga had de 3-0 moeten scoren na een uitbraak van Utrecht, maar zijn schot ging hoog over.

Door de overwinning komt Utrecht – net als Heerenveen – op vijftien punten. De Friezen hebben echter nog wel een wedstrijd te spelen, omdat ADO Den Haag – Heerenveen vorige maand werd afgelast.