25.10.2013 23:00

Dubbelslag Higdon bezorgt NEC eerste seizoenszege

Na tien speelronden zonder overwinning is het NEC vrijdagavond eindelijk gelukt de eerste competitiezege te pakken. Door twee doelpunten van spits Michael Higdon was NEC met 2-1 te sterk voor sc Heerenveen.

Het had voor club uit Nijmegen echter ook een stuk minder goed kunnen aflopen. De bezoekers uit Friesland hadden in de eerste twintig minuten eigenlijk op voorsprong moeten komen. Eerst was het Alfred Finnbogason die verzuimde om zijn ploeg op voorsprong te zetten. De IJslander mist niet vaak, maar oog in oog met Kalle Johnsson lukte het hem niet om de bal binnen de doelpalen te schieten. Even later was het Kenneth Otigba die bijna scoorde, maar zijn kopbal raakte de lat.

Wat Finnbogason en Otigba nalieten, deed Higdon aan de andere kant van het veld wel: scoren. Na een halfuur spelen kwam de bal via Jakob Jantscher bij Jeffrey Leiwakabessy terecht. Met een scherpe voorzet in het strafschopgebied bereikte de linksback Higdon, die het luchtduel van Arnold Kruiswijk won en de bal achter Kristoffer Nordfeldt kopte. De bezoekers uit Friesland leken na het doelpunt van Higdon van slag en creëerden tot de rust geen kansen meer.

Met frisse moed begon het team van Marco van Basten aan de tweede helft. Het was echter niet Heerenveen, maar NEC dat scoorde. Aan de rechterkant van het veld brak na iets meer dan vijftig minuten spelen Soren Rieks door. De aanvallende middenvelder kreeg alle tijd om een voorzet te geven en vond bij de tweede paal Higdon, die van dichtbij zijn tweede doelpunt van de avond maakte.

Na de 2-0 leek het geloof bij de Friezen weg. Zonder al te veel moeite hield de Nijmeegse verdediging stand tegen Heerenveen. Toch werd het in de laatste minuten van de wedstrijd nog even heel spannend in De Goffert. Met een rake vrije trap bracht Hakim Ziyech Heerenveen terug in de wedstrijd.

Met nog vijf minuten te gaan zetten de bezoekers alles op alles om nog een punt mee naar huis te nemen. De gelijkmaker kwam er bijna. Uit een voorzet schoot Yanic Wildschut van dichtbij bijna raak, maar met het hoofd hield doelman Johnsson de bal uit zijn goal.

Door de overwinning stijgt NEC van de achttiende naar de zestiende plaats in de Eredivisie. Concurrent RKC Waalwijk heeft echter nog wel een wedstrijd tegoed en ADO Den Haag zelfs twee. Heerenveen had vrijdagavond zeer goede zaken kunnen doen, maar sluit door de tweede nederlaag op rij niet aan bij de top van de Eredivisie.