30.10.2013 23:01

Zwak Feyenoord naar volgende ronde

Feyenoord heeft in de derde ronde van KNVB beker gedaan wat het moest doen. Winnen van hoofdklasser HSV Hoek en doorstromen naar de volgende ronde. Daar is echter ook alles mee gezegd. De Rotterdammers wonnen voor eigen publiek met 3-0. Maar haalden geen moment het niveau wat hoort bij een eredivisionist. De hoofdklasser uit Hoek kon negentig minuten lang meevoetballen met de nummer acht uit de Eredivisie.

Met name de eerste helft was schrijnend. Feyenoord kwam niet verder dan afstandsschoten. Tot aan het strafschopgebied hield het team van Ronald Koeman de bal gemakkelijk in eigen bezit, doordat Hoek zich massaal terugtrok op de eigen speelhelft. Het tempo van Feyenoord lag echter te laag om kansen te kunnen creëren. Afstandsschoten vlogen dan ook af en aan richting het doel van Jordi de Jonghe. Gevaarlijk waren de schoten van de Rotterdammers echter niet.

Het was typerend dat een eigen doelpunt van Reguillo Vandepitte ervoor moest zorgen dat Feyenoord op voorsprong kwam. De rechtsback van HSV Hoek werkte de bal ongelukkig achter zijn doelman. Na een mislukte voorzet van Daryl Janmaat vloog de bal via zijn hak in het eigen doel.

Veelzeggend was dan ook het gejuich van het hele stadion na een ‘vals’ doelpunt. John Goossens vuurde een van de vele Rotterdamse afstandsschoten richting het doel van De Jonghe. Zijn schot vloog net langs de verkeerde kant van de paal. Maar de man van het geluid in De Kuip dacht daar ander over. Doordat de bal aan de achterkant van het doel nog tegen de netten vloog dacht de technicus dat de bal in het netten lag en hij startte het welbekende ‘I will survive’. Het publiek vermaakte zich erna kostelijk en vierde een minuut lang dat er een tweede doelpunt zou zijn gescoord.

In de tweede helft leek Feyenoord dan eindelijk wat gas bij te geven. Het tempo werd flink omhoog geschroefd en de Zeeuwse hoofdklasser kon het niveau niet meer bijbenen. Na de 2-0 van Otman Bakkal hield Feyenoord deze tempoversnelling echter al weer voor gezien. Het niveau zakte weer terug naar een bedenkelijk niveau en Hoek-doelman De Jonghe kon uitgroeien tot de uitblinker van Hoek. Met name in het laatste kwartier, na de 3-0 van de ingevallen Mitchell te Vrede, lag de doelman enkele keren knap in de weg.

Zijn optreden hielp HSV Hoek niet naar de volgende ronde. Feyenoord gaat in de koker en blijft in de race voor de KNVB-beker. Wil het deze beker winnen, dan zal het niveau wel omhoog moeten.