02.11.2013 21:15

Laat doelpunt Kazaishvili beslist topper in Arena

Donkere wolken hangen boven Amsterdam. Ajax presteert dit seizoen ondermaats en voor de zevende keer (!) in twaalf competitiewedstrijden is het de Amsterdammers niet gelukt om te winnen. Zaterdagavond was in eigen huis Vitesse te sterk voor de ploeg van Frank de Boer. In de laatste minuut bezorgde invaller Valeri Kazaishvili zijn ploeg de volle buit door met een bekeken schot Jasper Cillessen te passeren: 0-1.

Voor een duel tussen twee Nederlandse topploegen, lag de amusementswaarde in de eerste helft niet hoog. Beide clubs begonnen de wedstrijd afwachtend, wat resulteerde in weinig kansen in de openingsfase van het duel. De eerste echte mogelijkheid was voor Mike Havenaar. De spits van Vitesse schoot op aangeven van Lucas Piazón op doel, maar Christian Poulsen kon de bal van de lijn halen en de 0-1 voorkomen.

Aan de andere kant stichtte de thuisploeg weinig gevaar voor het doel van Piet Velthuizen. Pas in de laatste vijf minuten van de eerste helft kregen de hoofdstedelingen een aantal mogelijkheden. Viktor Fischer, Daley Blind en Siem de Jong zagen hun pogingen echter naast, over of door Vitesse-doelman Piet Velthuizen gekeerd worden.

In tegenstelling tot de eerste helft, gebeurde er in de tweede helft vrij veel op het veld. Kort na rust hadden de Arnhemmers op voorsprong moeten komen, maar Renato Ibarra kon één op één met Cillessen niet de 0-1 maken. Een kwartier later kreeg de rechtsbuiten van Vitesse weer een schotkans, maar voor de tweede keer was het Cillessen die zijn ploeg op de been hield.

Naarmate de wedstrijd vorderde, begon Ajax meer controle te krijgen, maar grote kansen bleven uit voor de regerend landskampioen. Toch had het na iets meer dan een uur spelen zomaar op voorsprong kunnen komen, toen Guram Kashia met een kopbal bijna zijn eigen doelman passeerde. Ook De Jong had voor de 1-0 kunnen zorgen, maar zijn inzet ging voorlangs.

In de slotfase van de wedstrijd klopte de thuisploeg steeds harder op de Vitesse-deur en kwam het bijna op 1-0. Uit een voorzet van Blind leek De Jong van dichtbij zijn team op voorsprong te koppen, maar met een fantastische redding voorkwam Velthuizen een doelpunt. Minder dan een minuut later was het aan de andere kant wel raak.

Door een slordige pass van Nicolai Boilesen kwam Kazaishvili in balbezit. De invaller trok naar binnen en kreeg van Stefano Denswil veel ruimte om te dribbelen. Uiteindelijk schoot de Georgiër van ongeveer twintig meter de bal in de lange hoek, buiten het bereik van Cillessen: 0-1.

Het leek afgelopen voor Ajax, maar dat was het niet helemaal. In de extra tijd schoot Lasse Schöne een vrije trap vanaf de linkerkant van het veld op de paal. De bal was bedoeld als voorzet, maar doordat niemand de bal raakte en Velthuizen op de doellijn bleef staan, kwam Ajax nog bijna op 1-1.

Door de overwinning haalt Vitesse Ajax in op de ranglijst en is het tijdelijk koploper van de Eredivisie. De Amsterdammers winnen voor de derde keer op rij niet in competitieverband en zullen uit een ander vaatje moeten tappen om hier bovenop te komen. Volgende week treedt Ajax in Nijmegen aan tegen NEC. Vitesse speelt in de volgende speelronde een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.