14.12.2013 20:50

NEC Nijmegen verlaat laatste plaats na spectaculaire comeback

NEC Nijmegen heeft de laatste plaats in de Eredivisie verlaten. De Nijmeegse formatie won zaterdagavond in een spectaculair duel van Roda JC met 4-3. De bezoekers uit Kerkrade stonden na 45 minuten spelen met 0-2 voor, maar konden niet voorkomen dat de thuisploeg een comeback maakte.

Roda JC had voorafgaand aan het duel met N.E.C. al vijf wedstrijden op rij niet gewonnen, maar die negatieve reeks leek na een kwartier spelen in de Goffert te worden doorbroken. Na acht minuten spelen kwamen de bezoekers op een 0-1 voorsprong. De rappe Guus Hupperts was Victor Pálsson te slim af en schoot de bal in de korte hoek langs Kalle Johnsson.

De verdubbeling van de score liet niet lang op zich wachten. Vier minuten na het eerste doelpunt, scoorde Krisztián Németh. De Hongaarse spits van Roda JC herhaalde het kunstje van Hupperts. Eerst was Németh Pálsson te slim af, vervolgens schoot hij de bal achter doelman Johnsson.

De aansluitingstreffer van de thuisploeg kwam pas in de tweede helft, maar ook in de eerste helft liet NEC zien dat het goed kan voetballen. Pogingen van Soren Rieks (naast), Kevin Conboy (lat) en Michael Higdon (naast) troffen geen doel. Daardoor gingen de ploegen rusten met een 0-2 stand.

Vroeg in de tweede helft kwam waar het Nijmeegse publiek al heel lang op aaste: de aansluitingstreffer. Marnick Vermijl stoomde door de as van het veld op en leverde de bal in bij Rieks, die blind de bal weer voorgaf. Vermijl ontving de bal terug en met een knappe afronding zorgde hij voor de 1-2. Niet veel later viel ook de gelijkmaker, toen Rieks een vrije trap van Jakob Jantscher in de lange hoek kopte.

Roda JC liet zich in de tweede helft compleet overlopen en dat leverde halverwege de tweede helft alweer een derde tegentreffer op. Daarmee was het feest van NEC compleet. Weer was het Rieks die scoorde. Ditmaal maakte de Deen de bal niet met zijn hoofd, maar met zijn voet. Op een voorzet van Christoph Hemlein kon de aanvallende middenvelder de bal binnenschieten.

Tien minuten voor tijd leek de wedstrijd beslist, toen Conboy een vrije trap van Jantscher achter Filip Kurto kopte. De beslissing was het echter niet, want vijf minuten voor tijd maakte Frank Demouge het nog heel spannend door de 4-3 te maken. Eigenlijk hadden de bezoekers nog recht op de 4-4, want in de slotminuut van de wedstrijd maakte Rens van Eijden hands in het eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Jochem Kamphuis besloot echter geen penalty toe te kennen en de gelijkmaker bleef daardoor uit.

Door de overwinning verlaat NEC voorlopig de laatste plaats, ten koste van RKC Waalwijk. Voor Roda JC komt de degradatiezone steeds dichterbij. De Kerkraders hebben al zes duels op rij niet gewonnen en staan op de veertiende plaats in de Eredivisie. ADO Den Haag en SC Cambuur kunnen bij winst echter Roda JC inhalen op de ranglijst.

Door: Vincent Houttuin