17.01.2014 21:47

Onterechte rode kaart helpt Twente in zadel

Quincy Promes(m.) viert zijn openingstreffer met Dusan Tadic(l.) en Luc Castaignos(r.). (17-01-2013)

FC Twente blijft tot het lijstje van titelkandidaten behoren. Door een zege op buurman Heracles Almelo (3-1), mede door een onterechte rode kaart voor Heraclied Jeroen Veldmate, staan de Tukkers op gelijke hoogte met Ajax en Vitesse.

Twente begon sterk aan het duel getuige een bal die van de lijn werd gehaald en een schot van Luc Castaignos die via het been van doelman Remko Pasveer naast ging. Heracles stelde daar weinig tegenover, maar het had zomaar op voorsprong kunnen komen via Mike te Wierik. Hij vergat zijn hoofd tegen de bal te zetten en zag amper een minuut later wél Twente toeslaan.

Kwame Quansah leverde de bal ongelukkig in bij Twente, dat snel een aanval inzette waarvan Quincy Promes het eindstation was. Hij kon de bal eenvoudig in de lange hoek schieten, omdat de Australiër Jason Davidson hem geen strobreed in de weg legde.

Met een 1-0 ruststand was er voor Heracles nog weinig aan de hand. Want na de achterstand kwamen de bezoekers beter in hun spel en kon het duel nog alle kanten op. De hoop van de Almeloërs was na rust echter al gauw verdwenen. Na dik tien minuten in de eerste helft stond Heracles met 2-0 achter en moest het met een man minder verder.

Ook bij de tweede treffer van Twente deed Heracles weinig moeite om die te voorkomen. Felipe Gutiérrez mocht vrij oversteken naar de rand van het strafschop en bediende Castaignos met een steekpass op maat. De clubtopscorer van de Tukkers haalde uit, vond Pasveer op zijn pad, maar in de herkansing was het alsnog raak.

Een minuut later kwam Heracles ook nog eens met een man minder te staan door een rode kaart voor Veldmate. De verdediger werd echter onterecht weggezonden, omdat hij Youness Mokhtar naar de grond trok terwijl de aanvaller in buitenspelpositie stond.

Door de man-meer-situatie was het eenrichtingsverkeer naar het doel van Pasveer en leek Heracles rijp voor de slacht. Omdat Twente niet scherp genoeg was in de passing, bleef Heracles in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd maakte de ploeg van Jan de Jonge de aansluitingstreffer door een mooie, afgeronde solo van Mark Uth. Verder dan de 2-1 kwam Heracles niet, omdat uitblinker Dušan Tadić vlak voor tijd een strafschop benutte.

Door de zege heeft Twente evenveel punten als koplopers Ajax en Vitesse. De Tukkers hebben 37 punten uit negentien wedstrijden. Ajax en Vitesse komen later dit weekend nog in actie tegen PSV en PEC Zwolle. Heracles staat dertiende met 22 punten uit negentien wedstrijden.

Door: Steven Koelma