18.01.2014 22:09

Vitesse komt met de schrik vrij bij PEC Zwolle

PEC Zwolle maakte tegen titelkandidaat Vitesse lang aanspraak op in ieder geval één punt. In de slotfase lagen zelfs drie punten binnen handbereik. Maar na het laatste fluitsignaal stond de ploeg van trainer Ron Jans toch met lege handen: 1-2.

Al in de derde minuut opende Vitesse de score dankzij een doelpunt van Christian Atsu. Hij dribbelde ongehinderd het strafschopgebied van PEC Zwolle binnen en schoot de bal daarna in de rechterhoek, 1-0.  Lang kon de uitspelende ploeg niet van die voorsprong genieten. Het was Guyon Fernandez die na tien minuten spelen de gelijkmaker aantekende. Hij frommelde de bal achter Piet Velthuizen, 1-1.

Vitesse leek even van zijn stuk te zijn gebracht, maar stelde vijf minuten later alweer orde op zaken. De ploeg kreeg van scheidsrechter Richard Liesveld een strafschop. Juist de grote man aan de kant van Vitesse, Lucas Piazón, faalde echter vanaf elf meter. Zijn aanloop was al erg twijfelachtig en zijn matige inzet werd vervolgens makkelijk gestopt door PEC-doelman Diederik Boer. Het missen van de penalty deed het zelfvertrouwen van Piazón niet veel goeds. Na het missen van deze opgelegde kans was de Braziliaanse spelmaker de rest van het duel vrijwel onzichtbaar.

De statistieken lieten duidelijk zien wie er in de eerste helft aan zet was: Vitesse had in het eerste deel ongeveer zeventig procent balbezit. Toch slaagde de ploeg van trainer Peter Bosz er niet in om dit overwicht om te zetten in uitgespeelde kansen. Bij rust stond het dan ook gelijk, 1-1.

Waar Vitesse in de tweede helft probeerde verzorgde aanvallen op te zetten, koos PEC Zwolle juist voor messcherpe counters. Vooral Kamohelo Moktojo was erg succesvol in het veroveren van ballen en het direct opendraaien van de tegenaanval. Niet zo’n gekke strategie met een snelle aanvaller als Fernandez in de selectie.

Het lukte Vitesse ook in het tweede bedrijf maar niet om een doelpunt te maken en PEC Zwolle rook kansen. In de slotfase van het duel leek het er zelfs op dat de thuisploeg zelfs kon winnen. Die droom werd ruw verstoord door een doelpunt in de allerlaatste minuut van Patrick van Aanholt. Hij rondde een fraaie actie af met een knap doelpunt. Daarmee viel het doek voor de Zwollenaren.

Vitesse pakt met deze overwinning drie belangrijke punten met het oog op de race om de landstitel. De Arnhemmers blijven op deze manier in het spoor van koploper Ajax. De ploeg uit Arnhem lijkt het typische geluk van een echte titelkandidaat in ieder geval wel op zak te hebben.

Door: Maarten Gerats