18.01.2014 22:44

Tomasson debuteert met gelijkspel in Friesland

Hupperts is actie voor Roda JC. (18-01-2014)

Een prima debuut voor Jon Dahl Tomasson als trainer in de Eredivisie. Op bezoek bij sc Heerenveen pakte de jonge trainer van Roda JC een punt: 2-2. Een uitslag waar weinig op aan te merken valt.

In de openingsfase van het duel was de thuisploeg de betere. Toch was er nog geen kans te noteren geweest toen Heerenveen vrij plotseling op voorsprong kwam. In de twaalfde minuut ging Anouar Kali de fout in waarna Hakim Ziyech er op eigen helft met de bal vandoor kon. Na een rush van tientallen meters schoot hij de bal vervolgens laag achter Roda-doelman Filip Kurto in de korte hoek.

Na die treffer kregen de Friezen binnen vijf minuten nog twee goede mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar een doelpunt bleef uit. Hierna werden de bezoekers sterker. De geïmproviseerde verdediging van Heerenveen oogde onzeker en Roda kreeg dit in de gaten.

Nadat Mitchell Paulissen al de lat had geraakt, maakte Krisztián Németh na een half uur gelijk. Hij werkte een voorzet van Roda-uitblinker Guus Hupperts met de knie in het doel. Het spel golfde hierna op en neer, maar gescoord werd er tot aan de rust niet meer.

Na rust zocht Heerenveen direct de aanval. De bezoekers kwamen er niet meer aan te pas en mochten van geluk spreken dat het na een kwartier voetballen in de tweede helft nog gelijk stond. Dit geluk duurde tot aan de 65e minuut. Alfred Finnbogason, die verder onzichtbaar was, kreeg een gelukkige penalty toegekend en benutte het buitenkansje zelf.

Roda was niet van de wijs door de discutabele beoordeling van scheidsrechter Pol van Boekel en scoorde al snel de gelijkmaker. Hupperts ontdeed zich knap van Christian Kum en schoot de bal op fraaie wijze met buitenkant voet achter de verbouwereerde Kristoffer Nordfeldt. Het waren in de slotfase vooral de Friezen die nog aanspraak op een doelpunt mochten maken, maar ondanks een grote kans voor invaller Yanic Wildschut bleef het gelijk.

Met het behaalde punt schiet Heerenveen weinig op en verliest het enigszins de aansluiting met de top. Het blijft staan op de vijfde plaats en ziet de ploegen onder zich dichterbij komen. De Limburgers blijven ook na het behaalde punt staan op de vijftiende plek van de ranglijst en moeten hopen dat de concurrentie morgen punten laat liggen.