24.01.2014 08:30

Friese en Gelderse derby, ‘topper’ in Eindhoven

Na een midweekse bekerronde staat dit weekend de twintigste speelronde van de Eredivisie op het programma. We worden dit weekend verwend met een aantal prachtige affiches. Zo speelt op de zaterdagavond ADO Den Haag in eigen huis tegen Feyenoord en vindt later op de avond PSV – AZ plaats. Zondag is het summum van de twintigste speelronde: dan wordt de Gelderse én de Friese derby gespeeld.

Friese derby

Eén van de meest beladen duels van dit weekend wordt op zondag in Leeuwarden gespeeld. Om half één trappen SC Cambuur en sc Heerenveen af voor de Friese derby. Eerder dit seizoen won de club uit Heerenveen de derby in het Abe Lenstra Stadion met 2-1. Leeuwarden is uit op revanche.

Met Bartholomew Ogbeche in de gelederen heeft SC Cambuur zondag een ‘geheim’ wapen. De Nigeriaanse aanvaller werd woensdag tot het einde van het seizoen gecontracteerd en kan in de derby mogelijk zijn officiële debuut maken. In zijn eerste officieuze wedstrijd voor de Leeuwarders, een duel tussen de beloften van SC Cambuur en Go Ahead Eagles, imponeerde Ogbeche door vijf (!) doelpunten te maken.

Gelderse burenruzie

Zondag wordt niet alleen de Friese, maar ook de Gelderse derby gespeeld. In Arnhem neemt Vitesse het tegen NEC op in de beruchte burenruzie. De Arnhemmers staan op de tweede plek in de Eredivisie, terwijl de club uit Nijmegen het met de zeventiende plaats een stuk slechter doet.

NEC begon het seizoen dramatisch, maar lijkt zich te hebben hersteld. In de afgelopen speelronde werd niet alleen ADO Den Haag verslagen, maar werd ook de laatste plaats overgedragen aan de club uit Den Haag. Daarnaast wist de club uit Nijmegen zich woensdag ten koste van FC Utrecht te kwalificeren voor de halve finale van de KNVB Beker. NEC is de underdog in Arnhem, maar het vertrouwen zal bij de ploeg van Anton Janssen groot zijn.

‘Topduel’ in Eindhoven

PSV – AZ klinkt als een topduel, maar een blik op de stand van de Eredivisie leert dat het slechts een wedstrijd in de subtop van de Eredivisie is. De Eindhovenaren beleven tot op heden een dramatisch seizoen en staan op een teleurstellende achtste plaats in de Eredivisie. Tegenstander AZ doet het iets beter en staat zevende.

De club uit Eindhoven verloor de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft van Ajax en  haakte daarmee definitief af in de strijd om het kampioenschap. PSV zal in de resterende zeventien wedstrijden alle zeilen bij moeten zetten om nog wat van het seizoen te maken. De ploeg van Philip Cocu kan de eerste stap zetten door zaterdag het AZ van Dick Advocaat te verslaan.

Topploegen naar volksclubs

Vitesse speelt zondag in eigen huis de Gelderse derby, maar de andere drie ploegen van de top vier spelen dit weekend buitenshuis. De eerste club van de top vier die in actie komt is Feyenoord. De Rotterdammers werden woensdagavond door Ajax uitgeschakeld in het bekertoernooi en zullen zich zaterdagavond tegen hekkensluiter ADO Den Haag willen revancheren voor de uitschakeling. In het Kyocera Stadion kan Ronald Koeman niet beschikken over Tonny Vilhena, die een schorsing uitzit.

Zondag om half drie spelen Ajax en FC Twente hun wedstrijden. De koploper speelt in de Adelaarshorst het lastige uitduel tegen Go Ahead Eagles, de verrassende nummer tien van de Eredivisie. De Amsterdammers zijn de tweede seizoenshelft uitstekend begonnen: in de vorige speelronde werd PSV verslagen en in de KNVB Beker werd Feyenoord uitgeschakeld.

Ook FC Twente speelt zondag een lastige uitwedstrijd. De club uit Enschede reist af naar het noorden om in de Euroborg tegen FC Groningen te spelen. De Enschedeërs wonnen vorige week de Twentse derby, terwijl de club uit Groningen duur puntenverlies tegen RKC Waalwijk leed.

Duels in het rechterrijtje

De laatste drie duels van de twintigste speelronde zijn wedstrijden tussen clubs uit het rechterrijtje. Het Eredivisieweekend begint vrijdag met de wedstrijd Heracles Almelo – RKC Waalwijk. Beide ploegen staan in het rechterrijtje, net boven de degradatiezone. De club die dit duel wint, sluit aan bij de middenmoot van de Eredivisie.

Ook de duels Roda JC – FC Utrecht en NAC Breda – PEC Zwolle zijn duels tussen ploegen die niet ver van elkaar staan. Zondag speelt in het Parkstad Limburg Stadion de ploeg van Jon Dahl Tomasson tegen het FC Utrecht van Jan Wouters. Een dag eerder speelt PEC Zwolle, dat een vrije val maakte in de stand,  een uitwedstrijd tegen NAC Breda.

 

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner