24.01.2014 22:04

Heracles wint wedstrijd met twee gezichten

Heracles Almelo heeft hele goede zaken gedaan met een 2-1 overwinning op RKC Waalwijk. De Almeloërs komen met de drie punten op gelijke hoogte met RKC en nemen voorlopig even afstand van de laatste plaatsen in de Eredivisie. Goed was de wedstrijd echter allerminst.

Met name de eerste helft was geestdodend te noemen. Beide teams grossierden in fouten en wisten op een enkele kleine kans, niets te creëren. Ballen vlogen zowel bij RKC als Heracles uit het niets over de zijlijn en verder dan de bal rustig overtikken kwamen de teams van Jan de Jonge en Erwin Koeman niet.

Dat laatste was zelfs al lastig voor RKC. Wanneer de Waalwijkers de bal in bezit kregen werd het leer hooguit een keer of drie overgespeeld, waarna de bal naar voren gepoeierd werd. Het toppunt was een bal van Amieux. Een vrije trap, net buiten zijn eigen strafschopgebied, schoot hij snoeihard richting de helft van Heracles. Geen enkele medespeler had het idee om plaats te nemen op de Almelose speelhelft, waardoor de bal eenvoudig opgepikt kon worden door de thuisploeg.

Dat Heracles uiteindelijk in de 41e minuut op voorsprong kwam was dan ook meer dan terecht. Ook Heracles speelde zeker niet goed. Maar had in ieder geval de bal nog voor het grootste deel van het eerste bedrijf in eigen bezit. Bryan Linssen faalde niet toen een afgeketste voorzet van Illias Bel Hassani voor zijn voeten belandde.

De vijftien minuten rust deden beide teams zichtbaar goed. De tweede helft was een verademing vergeleken met het eerste bedrijf. RKC Waalwijk kwam compleet anders uit de kleedkamer. Het team van Koeman richtte zijn peilen naar voren en zette veel druk op de verdediging van Heracles. Heracles daarentegen bleef gewoon voetballen, waardoor het eerste kwartier al meer beloofde dan de hele eerste helft. Typerend voor het verschil tussen de eerste en tweede helft was het spel van Heracles-aanvaller Mikhael Rosheuvel. In de eerste helft verspeelde de vleugelaanvaller de bal keer op keer, maar na de rust was hij niet te houden voor Amieux.

Na een kwartier spelen kreeg RKC alweer een domper te verwerken. Rosheuvel kwam aan de rechterkant van het veld door met een passeeractie. Zijn voorzet kwam op maat aan bij Mark Uth, die de bal vrijuit kon binnenkoppen achter doelman Arjan van Dijk. Zeven minuten erna legde Damieno Schet daarentegen alweer de aansluitingstreffer in het net. Net buiten het strafschopgebied mocht de Waalwijker aanleggen voor een vrije trap. Via de muur verdween zijn bal achter Remko Pasveer.

In de resterende twintig minuten was het vooral spannend. Grote kansen waren er niet meer te noteren voor beide teams. Koeman zette nog even alles op alles met aanvallende wissels. Het spel speelde zich het laatste kwartier grotendeels af op de helft van Heracles. Maar de bezoekers konden geen grote kansen meer creëren, waardoor Heracles met de drie punten van het veld stapte.

Door: Merten Simons