30.01.2014 19:43

Kraker in Rotterdam, FC Utrecht ontvangt Ajax

Dit weekend wordt alweer speelronde 21 van de Eredivisie gespeeld. We beginnen de vrijdag met dé kraker van het weekend: Vitesse – Feyenoord. Verder staat de beladen wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax op het programma en spelen NEC en Go Ahead Eagles een belangrijk duel in de kelder van de Eredivisie.

Topduel in Rotterdam

Speelronde 21 begint met een wedstrijd in de top van de Eredivisie: Feyenoord – Vitesse. Beide clubs strijden mee om het kampioenschap en kunnen zich geen puntenverlies veroorloven. De ploeg van Ronald Koeman moet het tegen Vitesse stellen zonder Joris Mathijsen, die herstellende is van een oogkwetsuur.

Vorige week leed zowel Feyenoord als Vitesse duur puntenverlies. De Rotterdammers gingen verrassend onderuit bij ADO Den Haag en de club uit Arnhem kwam in de Gelderse derby niet verder dan 1-1 tegen NEC. Eerder dit seizoen won Feyenoord in de Gelredome met 1-2 van Vitesse. Namens de Rotterdamse formatie scoorden Stefan de Vrij en Graziano Pellè, Mike Havenaar maakte het enige Vitesse-doelpunt.

Beladen wedstrijd in de Galgenwaard

FC Utrecht – Ajax is dé wedstrijd van het jaar voor de Utrechters. Het duel tussen de twee rivalen, dat op zondag wordt gespeeld, belooft een beladen wedstrijd te worden. Ajax zal in de strijd om het kampioenschap geen punten willen verspelen en voor FC Utrecht is het een wedstrijd die volgens de supporters gewonnen móet worden.

De Utrechters beleefden vorige week een slechte week: eerst werd de club in de KNVB Beker door NEC uitgeschakeld. Een aantal dagen later verloor de ploeg van Jan Wouterse in de competitie tegen Roda JC. Ajax is de tweede helft van de competitie begonnen zoals het de eerste competitiehelft eindigde: met winnen. Het vertrouwen is groot bij de Amsterdammers, die op jacht zijn naar het vierde landskampioenschap op rij.

Strijd in de subtop

Met een verschil van één punt ontlopen AZ en FC Groningen elkaar dit seizoen bijna niets.  De twee ploegen nemen het zaterdag in Alkmaar tegen elkaar op. De Groningers hebben zich goed kunnen voorbereiden op de wedstrijd tegen AZ, want vorige week werd de thuiswedstrijd tegen FC Twente wegens de slechte staat van het veld afgelast.

Drie andere subtoppers, sc Heerenveen, PSV en PEC Zwolle, spelen dit weekend tegen teams die in de kelder van de Eredivisie bivakkeren. Met Marco van Basten op de bank – de trainer vertrekt na dit seizoen bij Heerenveen – speelt de Friese formatie zaterdag in het Abe Lenstra Stadion tegen ADO Den Haag. De Friezen willen zich tegen de nummer zestien van de Eredivisie revancheren voor de pijnlijke nederlaag die de ploeg vorige week tegen SC Cambuur leed.

PSV bevindt zich tijdelijk weer op rustig vaarwater. De club uit Eindhoven speelt zondag in het Mandemakers Stadion tegen RKC Waalwijk. Eerder dit seizoen won PSV in eigen huis ternauwernood van de Waalwijkers. In die wedstrijd was er een hoofdrol weggelegd voor RKC-doelman Jan Seda, die zijn ploeg lange tijd op de been hield. In de slotminuut ging Seda echter de fout in, waardoor Jürgen Locadia de 2-1 kon maken.

PEC Zwolle heeft haar plekje in het linkerrijtje terug. In de vorige speelronde wisten de Zwollenaren ein-de-lijk weer eens een keer een competitiewedstrijd te winnen en daar wil men zaterdag een goed gevolg aan geven. De tegenstander van PEC is Roda JC, dat op plek vijftien staat. De Kerkraders vrezen voor het vertrek van sterspeler Guus Hupperts, die in de (nadrukkelijke) belangstelling staat van AZ.

Belangrijk duel in Nijmegen

Onderin de Eredivisie is het dit seizoen ongekend spannend. Het gat tussen de nummer achttien, NEC, en de nummer elf, FC Utrecht, beslaat slechts vijf punten. Hekkensluiter NEC neemt het zondag op tegen Go Ahead Eagles. De club uit Deventer was in positieve zin de verrassing van de eerste seizoenshelft, maar door twee nederlagen op rij is het gat met de degradatiezone momenteel slechts drie punten.

De club die voor de winterstop in negatieve zin verraste was NEC. De Nijmegenaren zijn de tweede seizoenshelft met vier punten uit twee duels echter uitstekend begonnen. Daarnaast stootte de ploeg van Anton Janssen door naar de halve finale van de KNVB Beker, door FC Utrecht te verslaan. Wint NEC zondag van Go Ahead, dan is de kans groot dat de club uit Nijmegen de achttiende plaats verlaat.

Overige duels

Heracles Almelo – NAC Breda
FC Twente – SC Cambuur

 

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner