01.02.2014 21:43

PEC Zwolle wint moeizaam van wisselvallig Roda JC

Het was een opmerkelijk duel tussen de nummer negen en de nummer vijftien van de Eredivisie op de zaterdagavond. PEC Zwolle domineerde het positiespel vanaf de eerste minuut en de bezoekers uit Limburg hadden erg veel moeite om zich te laten zien in dit duel. Zeker in de eerste helft had Roda moeite om er voetballend uit te komen, maar dat veranderde compleet in de tweede helft.  Uiteindelijk verliest Roda het duel met 3-1 van PEC Zwolle, maar zeker op basis van de tweede helft was dat niet vanzelfsprekend.

In de eerste helft kwam  Roda JC niet al te best voor de dag. De ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson zakte erg ver terug op de eigen helft en zo kon PEC rustig opbouwen 45 minuten lang. Dat deed het verzorgd en vooral over de rechterkant. Daar stond de nieuwe aankoop van PEC opgesteld: Thanasis Karagounis. De Griekse middenvelder is lichtvoetig, heeft een actie in huis en liet dat meerdere malen zien in de eerste helft. Het doelpunt van PEC kwam niet door de Griekse aanwinst, maar door een rommelige hoekschop. In de negentiende minuut kwam de hoekschop vanaf de rechterkant en via Broerse kon Ryan Thomas de bal binnenglijden bij de tweede paal: 1-0 voor PEC Zwolle. Ook na de treffer liet Roda zich nauwelijks zien en het zag er slecht uit voor Tomasson. PEC kreeg namelijk kansen op de 2-0, maar benutte die niet. In de laatste minuten van de eerste helft kroop Roda eindelijk uit zijn schulp, maar doelpunten maakte de ploeg niet. Zo bleef het 1-0 toen we de rust in gingen.

De toespraak van Tomasson had blijkbaar veel indruk gemaakt op de spelers, want Roda kwam sterk uit de kleedkamers. De ploeg zette meer druk vooruit en creëerde zelfs kansen. Dat leverde in de 62e minuut zelfs een doelpunt op, toen Guus Hupperts aan een actie begon tegenover drie verdedigers van Zwolle. De buitenspeler passeerde wonderwel alle drie de verdedigers en bediende Donald, die de 1-1 maakte. Na het doelpunt van Donald ging het duel op en neer, beide teams kregen kansen, maar echt gevaarlijk werd het niet. Roda leek het duel steeds meer naar zich toe te trekken, totdat PEC een penalty kreeg van scheidsrechter Kuipers. Ryan Thomas werd volgens Kuipers gehinderd in het strafschopgebied van Roda en de arbiter kende de strafschop toe. Guyon Fernandez ging achter de bal staan en schoot feilloos raak: 2-1 voor PEC Zwolle.

De tweede treffer van Zwolle zorgde voor een leuke slotfase van het duel. Beide ploegen speelden aanvallend en probeerden allebei te scoren in de laatste tien minuten. De fans werden in de tweede helft eraan herinnerd waarom ze een kaartje hadden gekocht: beide teams waren fel, aanvallend en vooral erg leuk aan het voetballen. Uiteindelijk stapte PEC Zwolle met de zege van het veld, omdat in de 92e minuut de 3-1 werd gescoord door Fred Benson. Een moeizaam duel voor het team van Ron Jans, maar wel de drie punten en een mooi resultaat, thuis tegen Roda JC.

Door: Brent van Ooijen