01.02.2014 22:35

Vliegende start levert AZ drie punten op

AZ heeft zaterdagavond eenvoudig FC Groningen opzij gezet. Door een geweldige eerste helft wist de ploeg uit Alkmaar de zege veilig te stellen. Nemanja Gudelj werd met twee treffers man of the match.

Het begin van AZ was dus geweldig. Al na drie minuten stond de 1-0 op het scorebord. Een vrije trap van Steven Berghuis werd niet goed verwerkt door de defensie van FC Groningen en Gudelj ramde de afgeslagen bal tegen de touwen. Daar hield het echter niet bij op, want een kwartier na zijn treffer was het weer raak voor de middenvelder. Uit een voorzet van Berghuis schoot hij al vallend de 2-0 binnen. FC Groningen leek geknakt, maar nog geen drie minuten later kon het 2-1 staan. Na een vlotte aanval werd Michael de Leeuw vrijgespeeld, die met een rustig schot de rechterhoek zocht. Esteban verschalkte hij, maar de paal stond de aansluitingstreffer in de weg. AZ zakte in de resterende speeltijd wat meer terug, waardoor er niet meer gescoord werd in de eerste helft.

FC Groningen begon de tweede helft met twee wissels en deze pakten goed uit. De uitploeg kwam meer in het spel voor, hield de bal langer in de ploeg, maar creëerde ondanks dat overwicht te weinig kansen. Het spel van FC Groningen bestond vooral uit inspeelballen en schoten uit de tweede lijn. Esteban kreeg het hierdoor nooit moeilijk en een treffer leek dan ook ver weg. Een kwartier voor tijd werd Género Zeefuik nog ingebracht, maar zelfs met een extra spits werd Esteban niet op de proef gesteld.

Door de winst gaat AZ direct over FC Groningen heen. Met 30 punten uit 21 wedstrijden sluit de ploeg uit Alkmaar aan bij de subtop en kan zo gaan voor Europees voetbal. FC Groningen zal nog hard moeten werken om daar in de buurt te komen.

Door: Jos Boesveld