02.02.2014 16:20

FC Twente profiteert van misstappen concurrentie

Luc Castaignos viert de 1-1 tegen SC Cambuur. (2-2-2014)

FC Twente is de morele winnaar van het weekend. Waar de concurrentie allemaal punten liet liggen, daar wonnen de Enschedeërs hun wedstrijd wel. In eigen huis kwam de ploeg van Michel Jansen nog wel op achterstand, maar Twente wist deze achterstand om te buigen in een 3-1 overwinning.

FC Twente domineerde vrijwel de gehele eerste helft. De Tukkers werden vooral gevaarlijk door middel van schoten vanuit de tweede lijn. Toch waren het de bezoekers uit Friesland die op voorsprong kwamen. Rasmus Bengtsson beging een lichte overtreding op Bartholomew Ogbeche, waardoor scheidsrechter Pol van Boekel de Friezen een goedkope strafschop toekende. Ramon Leeuwin liet doelman Nick Marsman kansloos en schoot raak: 0-1.
FC Twente ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker en creëerde twee grote mogelijkheden. Roberto Rosales kreeg in combinatie met Quincy Promes een aardige kans, maar schoot voorlangs en even later had Luc Castaignos Twente op gelijke hoogte moeten zetten. De spits kreeg de bal na een goede aanval via Dušan Tadić en Promes aangespeeld. Oog in oog met doelman Leonard Nienhuis punterde de spits de bal op de paal.

FC Twente kreeg vlak na rust gelijk een grote mogelijkheid om de stand weer gelijk te trekken. Rosales gaf de bal voor vanaf de rechterflank en bood Castaignos een niet te missen kopkans. De poging van de spits vloog echter jammerlijk naast het doel. Even later was het wel raak. Lucas Bijker beging een domme overtreding op Promes, waardoor FC Twente een vrije trap mocht nemen. Tadić legde de bal op het hoofd van Castaignos, die de bal via de onderkant van de lat binnenkopte: 1-1.
FC Twente kwam uiteindelijk zelfs op voorsprong. Na een korte corner bezorgde Tadić de bal bij invaller Shadrach Eghan. De middenvelder besloot te schieten van een meter of achttien en verraste doelman Nienhuis, die geen antwoord had op de poging van Eghan: 2-1. Met nog ruim tien minuten te spelen besliste FC Twente de wedstrijd. Bengtsson kopte een hoekschop van Promes snoeihard tegen de touwen: 3-1.

De Tukkers staan na de winst op SC Cambuur nog altijd op de derde plaats. FC Twente heeft veertig punten uit twintig wedstrijden. De Friezen blijven op de veertiende plaats staan met 22 punten. FC Twente moet woensdag op bezoek bij sc Heerenveen, terwijl SC Cambuur zich woensdag mag revancheren tegen PSV.

Door: Jurre Hermans