04.02.2014 09:43

Topclubs op zoek naar eerherstel in midweekse speelronde

Het weekend is nog maar net voorbij, maar de volgende speelronde in de Eredivisie staat alweer op de stoep. In de midweekse speelronde, die op dinsdag, woensdag en donderdag wordt gespeeld, komen alle ploegen in actie. Er staan een paar prachtige affiches op het programma, waaronder Vitesse – AZ, sc Heerenveen – FC Twente en Ajax – FC Groningen.

‘Must win’ voor Feyenoord in Kerkrade

Feyenoord speelde afgelopen vrijdag gelijk tegen Vitesse, maar dat was niet het nieuws dat het afgelopen weekend in Rotterdam overheerste. Zaterdag werd bekendgemaakt dat Ronald Koeman aan het einde van het seizoen bij Feyenoord vertrekt. Meteen werd er in Rotterdam gespeculeerd over de nieuwe Feyenoord-trainer. Vele namen zijn de revue gepasseerd, maar men zal nog een tijd moeten wachten voor bekend wordt wie volgend jaar de scepter in Rotterdam zwaait.

Genoeg over Koeman en de nieuwe trainer van Feyenoord. De Rotterdamse formatie komt dinsdag namelijk in actie. De Rotterdammers nemen het in de midweekse speelronde in Kerkrade op tegen Roda JC. De Kerkraders staan momenteel op de zestiende plaats in de Eredivisie, maar kan bij winst op Feyenoord liefst vijf plaatsen stijgen.

Driepunter gewenst voor Vitesse

Samen met Ajax, Feyenoord en FC Twente strijdt Vitesse dit seizoen om het kampioenschap. In de winterstop hadden de Arnhemmers evenveel punten als landskampioen Ajax, maar het gaat de laatste twee weken wat slechter in Arnhem. De ploeg van Peter Bosz wist de afgelopen twee wedstrijden niet met winst af te sluiten (NEC-thuis: 1-1 en Feyenoord-uit: 1-1) en daardoor is Ajax twee punten uitgelopen op Vitesse.

Dinsdagavond hoopt de Arnhemse club na twee teleurstellingen weer te winnen. De tegenstander van Vitesse is AZ, de ploeg van trainer Dick Advocaat. Na de 2-0 overwinning op FC Groningen, gaat  AZ met veel vertrouwen richting Arnhem.

PSV op zoek naar eerherstel in Leeuwarden

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, dat bleek afgelopen weekend voor PSV. De Eindhovenaren wonnen twee weken geleden thuis van AZ en de weg naar boven leek te zijn ingeslagen, maar afgelopen zondag leed PSV een pijnlijke nederlaag tegen RKC Waalwijk. De ploeg van Phillip Cocu gaat woensdag in Leeuwarden op zoek naar eerherstel. Niet alleen voor de nederlaag tegen RKC, maar ook omdat Cambuur in september het jubileumfeestje van PSV verpestte door in het Philips Stadion de Eindhovenaren op 0-0 te houden.

Het wordt woensdag een heet avondje voor PSV in Leeuwarden. SC Cambuur heeft dit seizoen bewezen in eigen huis een zeer lastig te verslagen tegenstander te zijn. Alleen ploegen uit de top vier, Ajax, FC Twente en Feyenoord, wisten dit seizoen in Leeuwarden te winnen. PSV is gewaarschuwd.

NEC – NAC

NEC – NAC. Het affiche bekt lekker, maar het gaat natuurlijk om het voetbal. NAC Breda gaat woensdag op bezoek naar Nijmegen voor een ‘avondje NEC’. De club uit Nijmegen staat zeventiende in de Eredivisie, maar het lijkt een kwestie voor tijd voordat NEC de degradatiezone verlaat. De ploeg van Anton Jansen verloor in 2014 nog geen wedstrijd en zal alles op alles zetten om die reeks tegen NAC Breda door te zetten.

FC Twente begint lastige reeks in Friesland

Belangrijke weken breken aan voor FC Twente. De Tukkers beginnen een reeks lastige duels woensdag met een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Na de wedstrijd tegen de Friezen volgen wedstrijden tegen PSV (uit), FC Groningen (uit, inhaal), Vitesse (thuis), Feyenoord (thuis) en FC Utrecht (uit). FC Twente kan de komende weken definitief aanhaken, of juist afhaken in de strijd om het kampioenschap.

Zoals gezegd begint in het Abe Lenstra Stadion de reeks lastige wedstrijden voor FC Twente. Heerenveen is de nummer vijf van de Eredivisie en heeft met Alfred Finnbogason de topscorer van de Eredivisie in de gelederen. De IJslandse goaltjesdief verkeert in topvorm en was in de laatste vijf (!) competitiewedstrijden van sc Heerenveen trefzeker.

Lastige thuiswedstrijd voor Ajax

De midweekse speelronde wordt donderdagavond in Amsterdam afgesloten. Dan speelt Ajax in de eigen Amsterdam Arena tegen FC Groningen. De ploeg van Frank de Boer wist het afgelopen weekend niet te profiteren van het puntenverlies van de andere topploegen en speelde met 1-1 gelijk in en tegen Utrecht. De komende tegenstander van Ajax, FC Groningen, reisde in de afgelopen speelronde ook al naar Noord-Holland. In Alkmaar delfden de Groningers het onderspit tegen AZ, dat met 2-0 won.

Tegen FC Groningen zal niet Jasper Cillessen, maar Kenneth Vermeer op doel staan. Cillessen botste in de eerste helft tegen FC Utrecht met Yassin Ayoub en hield daar, zo blijkt nu, een kneuzing aan de borstkas aan over. Voor het eerst sinds PSV-uit, zal Vermeer tegen FC Groningen weer in een Eredivisiewedstrijd het doel van Ajax verdedigen.

Overige wedstrijden

ADO Den Haag – Heracles Almelo
FC Utrecht – PEC Zwolle
Go Ahead Eagles – RKC Waalwijk

 

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner