06.02.2014 21:45

Rode kaart sleutelmoment in Utrecht

PEC Zwolle heeft zijn derde overwinning op rij geboekt door in de Galgenwaard FC Utrecht met 1-2 te verslaan. Lang leek er niets aan de hand voor de thuisploeg maar na een rode kaart van Adam Sarota kantelde de wedstrijd. In drie minuten beslisten invallers Denis Mahmudov en Fred Benson het duel.

De eerst helft in Utrecht werd gekenmerkt door veel slordigheden en weinig kansen. De mogelijkheden voor beide elftallen waren dan ook op één hand te tellen. Aan Zwolse zijde maaide Guyon Fernandez in kansrijke positie volledig over de bal heen en alleen Mustafa Saymak zette Utrecht-doelman Robbin Ruiter met een harde afstandsknal aan het werk. De thuisploeg was iets sterker dan PEC en kwam na ruim twintig minuten op voorsprong. Amerikaans international Juan Agudelo kreeg de bal na een mispeer van de Australische debutant Trent Sainsbury in de voeten en schoot het leder snoeihard in de kruising. Ook na die goal bleef FC Utrecht gevaarlijker zonder zelf nog echt grote kansen te creëren. Gescoord werd er niet meer en dus ging Utrecht met een minimale voorsprong de rust in.

Vlak na de hervatting zwijnde PEC toen Steve de Ridder na een individuele actie vol op de lat schoot. Had Zwolle-keeper Diederik Boer zijn handen niet tegen die inzet gekregen, dan had De Ridder de Utrechtse voorsprong verdubbeld. Daarna kantelde de wedstrijd volledig. Na bijna een uur spelen werd een overtreding van Adam Sarota zwaar bestraft door scheidsrechter Jeroen Sanders: rood. Het thuispubliek was woest, maar had zich neer te leggen bij de beslissing van Sanders.

Twintig minuten voor tijd besloot Zwolle-coach Ron Jans vol op de aanval te gaan spelen en hij bracht aanvaller Mahmudov voor verdediger Sainsbury. Deze wissel bleek al snel erg succesvol, want met zijn eerste balcontact zorgde Mahmudov voor de gelijkmaker. Hij kopte op fraaie wijze een voorzet van Saymak achter Ruiter. En nog geen twee minuten later stond het 2-1 voor de bezoekers. Een andere invaller, Benson, schoot raak nadat hij de bal via de kluts had ontvangen. Ondanks de voorsprong en de overtalsituatie moest PEC echter nog even alle zeilen bijzetten om de overwinning over de streep te trekken. Zonder al te veel kansen weg te geven lukte dit de Zwollenaren en dus wisten zij voor het eerst in 31 jaar te winnen in Utrecht.

Door: Roel Egberts