08.02.2014 21:53

Go Ahead Eagles boekt eerste zege van 2014

Met een 2-1 zege  tegen AZ neemt Go Ahead Eagles afstand van de degradatiezone en komt de ploeg in de buurt van de rivaal uit Zwolle. Makkelijk kwam de zege niet tot stand, want de spanning zat tot de 86e minuut in de wedstrijd.Toen besliste Jarchinio Antonia het duel en behaalde de Go Ahead Eagles de eerste drie punten in 2014. Het doelpunt van Roy Beerens in de slotfase kwam te laat voor AZ.

In de eerste helft ging het spel redelijk gelijk op. De openingsfase was voor de thuisploeg, met kansen voor Xander Houtkoop, Xander Schenk en Erik Falkenburg.  AZ liet zich ook soms zien, met een schot van Nemanja Gudelj als hoogtepunt. Het was echter de thuisploeg die voorsprong kwam. Een geweldig afstandsschot van nota bene de rechtsback, Doke Schmidt, zorgde voor de openingstreffer van de avond. Met die 1-0 voorsprong haalde Go Ahead de rust en had Dick Advocaat genoeg te bespreken met zijn AZ.

In de tweede helft kwam AZ fris de kleedkamer uit.  AZ zette veel druk en creëerde een aantal kansen in de openingsfase van de tweede helft. Go Ahead beperkte zich tot verdedigen en loerde op counterkansen. Dat zorgde voor een nogal eenzijdig beeld in de tweede helft: AZ viel aan en Go Ahead verdedigde.

Toch lukte het AZ maar niet om door de rood-gele muur heen te breken. Bij een vrije trap in de 86e minuut stuurde AZ alle mensen mee naar voren om een late gelijkmaker te forceren. Dit mislukte en met een snelle counter brak Go Ahead eruit en schoot Antonia zijn ploeg in veilige haven. In de slotseconde maakte Beerens nog de 2-1.

Een 2-1 overwinning op AZ is erg knap en de supporters waren erg tevreden met de eerste drie punten van 2014. Go Ahead staat nu twaalfde op de ranglijst, met één puntje achterstand op de nummer negen van de Eredivisie en dat is FC Groningen. AZ verliest de aansluiting met PSV en misschien ook met sc Heerenveen, dat morgen in actie komt.

Door: Brent van Ooijen