14.08.2014 16:52

Brood baalt van kunstgrasvelden

Ruud Brood geeft zijn spelers aanwijzingen tijdens NEC Nijmegen - FC Eindhoven. (10-8-2014)
Ruud Brood geeft zijn spelers aanwijzingen tijdens NEC Nijmegen - FC Eindhoven. (10-8-2014)

NEC-trainer Ruud Brood neemt het vrijdag op tegen FC Volendam. Dat duel zal gespeeld worden op kunstgras. De hoofdtrainer van de Nijmegenaren is niet blij met de vele kunstgrasvelden in de Jupiler League.

NEC heeft wel de beschikking over een kunstgrasveld, maar Brood kiest ervoor daar niet op te trainen. "Dat veld is gedateerd. We hebben daar nog wel gespeeld tegen de amateurs van NEC en specifieke coördinatieoefeningen kun je er prima doen. Dat doen we ook wel. Maar de vezels die er liggen zijn plat. Dan kun je de mat er net zo goed uitgooien. Het ligt er ook al een aantal jaren begreep ik. Bovendien, de omstandigheden in Volendam kun je toch niet nabootsen. Er is, ook qua demping bijvoorbeeld, echt verschil in die velden. Dat weet ik uit eigen ervaring."

Als trainer van Heracles Almelo merkte Brood dat zijn spelers wel degelijk voordeel haalden uit de ondergrond. "We voetbalden soms op een manier omdat we wisten dat we daarmee wel degelijk invloed konden uitoefenen op de tegenstander. Dan ben je dus in het voordeel omdat je er ook dagelijks op traint. Het is eigenlijk wel een stukje vervalsing vind ik", aldus Brood tegenover Omroep Gelderland.

De hoofdtrainer van NEC is bang dat Nederland de slag gaat missen. "Het is heel extreem. Je kunt er niet meer omheen. Vanwege de kosten snap ik het wel. Maar ik ben ouderwets. Speelt het liefst op gras als je dat goed kan onderhouden. Zo ben ik opgevoed. Nee, internationaal vind ik de toename geen goede ontwikkeling. In België en Duitsland zie je geen kunstgras. Wij gaan daarom de slag missen, want de grote toernooien zullen nooit op kunstgras worden gespeeld als de grote landen dat niet doen."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner