25.08.2014 21:50

Gretig Volendam overklast Roda JC

Brandley Kuwas zet FC Volendam op een 1-0 voorsprong in het competitieduel met Roda JC (25-8-2014)

Roda JC is tegen zijn eerste nederlaag opgelopen in de Jupiler League. Op bezoek bij Volendam ging de ploeg van René Trost maandagavond kansloos onderuit (3-0). De thuisploeg overklaste de bezoekers op alle fronten en meldt zich bovenin het klassement.

In de eerste helft was er maar één ploeg de baas op het veld. Vanaf de eerste minuut was Volendam veel feller en alerter dan de bezoekers uit Kerkrade. In de eerste tien minuten leverde dit de thuisploeg direct drie grote mogelijkheden op, maar een beloning van het betere spel bleef lang uit. Pas na een klein half uur spelen wist Brandley Kuwas de ban te breken. Smaakmaker Robert Mühren gaf de bal vanaf links goed voor, waarna Kuwas de bal voorbij de tweede paal knap binnenschoot.

Direct na de openingstreffer drukte de thuisploeg door en verdubbelde de voorsprong. Een afgeslagen vrije trap viel voor de voeten van Henny Schilder. De verdediger twijfelde geen moment en haalde vanaf een kleine 25 meter verwoestend uit mijn zijn rechterbeen. Keeper Bram Verbist hoorde deze bal alleen maar voorbij komen. De thuisploeg wist deze voorsprong vervolgens makkelijk vast te houden tot aan de rust.

Na de rust kwam Roda JC als een wervelstorm uit de kleedkamer. De bezoekers waren nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer. Guy Ramos was daar zeer dichtbij, maar kopte een vrije trap voorlangs het doel van Volendam. Pas na tien minuten wist Volendam zich onder deze druk uit te voetballen, waarna de gastheren langzaam de controle over de wedstrijd  terugkregen.

Halverwege de tweede helft gebeurde er lange tijd vrij weinig, maar in één minuut stond de wedstrijd ineens op zijn kop. Voor Roda JC leek Johan Plat de aansluitingstreffer binnen te schieten, maar Theo Timmermans hield zijn doel schoon. In de uitbraak zette Tom Overtoom met een slimme steekbal spits Guyon Philips alleen voor de keeper. Hij bleef rustig, omspeelde keeper Verbist en gooide de wedstrijd in de zeventigste minuut definitief op slot.

In het laatste kwartier van de wedstrijd leek Volendam te proberen om Mühren nog aan een doelpunt te helpen. Het was echter invaller Henk Veerman die voor het meeste gevaar zorgde. Bij een van zijn uitbraken moest Crecendo van Berkel aan de noodrem trekken, wat hem zijn tweede gele kaart van de wedstrijd opleverde. Deze rode kaart is al de vierde van dit seizoen voor Roda JC.

Door deze zege klimt Volendam naar de top van de ranglijst. Met negen punten uit vier wedstrijden staan Volendam en Roda JC op een gedeelde tweede plaats, één punt  achter koploper Sparta.