29.08.2014 21:53

FC Volendam laat geen spaan heel van Sparta

Sparta zit met de handen in het haar als FC Volendam op 0-3 komt via Brandley Kuwas (29-8-2014)

FC Volendam heeft de koppositie in de Jupiler League van Sparta overgenomen. Het team van Hans de Koning had op Het Kasteel geen kind aan Sparta Rotterdam, dat met liefst 0-5 aan de kant werd gezet.

Zonder de naar AZ vertrokken Robert Mühren begon FC Volendam de wedstrijd in Rotterdam. Mühren was in de eerste vier wedstrijden van het seizoen goed voor zes doelpunten, maar het team van Hans de Koning liet zien dat de afwezigheid van de goaltjesdief geen gemis was. Al in de eerste helft beslisten de Volendammers de wedstrijd.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd na een kleine twintig minuten gemaakt door Ludcinio Marengo. De linksbuiten trok naar binnen en krulde de bal met zijn rechterbeen in de kruising. Sparta-doelman Roy Kortsmit mocht tien minuten later de bal voor de tweede keer uit het doel vissen. Op aangeven van Jermano Lo Fo Sang zorgde Kevin van Kippersluis voor de 0-2.

Een paar minuten voordat de 0-2 viel, lag het spel een minuut of vijf stil. Paul Gladon en Theo Timmermans waren vervelend met elkaar in botsing gekomen en met name de FC Volendam-doelman was er slecht aan toe. Na een lange blessurebehandeling werd Timmermans van het veld gedragen en werd hij vervangen door debutant Jordi van Stappershoef.

Nog voor rust zorgde FC Volendam voor de beslissing in de wedstrijd. De sterk spelende Brandley Kuwas liet zijn klasse zien en schoot van 25 meter de bal verwoestend in de rechterkruising. Na de theepauze probeerde de thuisploeg de aansluitingstreffer te maken, maar kansen kreeg Sparta nauwelijks. FC Volendam kreeg daarentegen nog wel mogelijkheden.

Toen de tweede helft een kwartier oud was, zette Van Kippersluis het vierde Volendam-doelpunt op het scorebord. Guyon Philips kopte de bal door op de aanvallende middenvelder, die langs zijn directe tegenstander snelde en vervolgens met een prachtige stift Kortsmit kansloos liet. Het werd zelfs nog erger voor Sparta: vlak voor tijd zorgde invaller Henk Veerman met een raak schot voor de 0-5. FC Volendam staat na vijf wedstrijden te hebben gespeeld met twaalf punten bovenaan in de Jupiler League, Sparta Rotterdam mag de wonden likken en blijft steken op tien punten.

Door: Vincent Houttuin