17.09.2014 13:00

Foto van de Week: ontroerende eensgezindheid

Fans van Roda JC betuigen hun steun ALS-patiënt Fernando Ricksen (oud-speler Fortuna Sittard). Zijn beste vriend, vrouw en dochtertje flankeren Ricksen. Voetbal.com Foto van de Week.
Fans van Roda JC betuigen hun steun ALS-patiënt Fernando Ricksen (oud-speler Fortuna Sittard). Zijn beste vriend, vrouw en dochtertje flankeren Ricksen. Voetbal.com Foto van de Week.

De rivaliteit tussen de twee Limburgse clubs Fortuna Sittard en Roda JC is groot. Maar het respect voor elkaar is een stuk groter. Zaterdag speelden de beide kemphanen voor het eerst sinds twaalf jaar weer tegen elkaar. Voor het beginsignaal staken de Roda-fans de oud-Fortunees Fernando Ricksen een hart onder de riem en dat zorgde voor een kippenvelmoment.

Het verhaal van Ricksen is bekend, de voormalige verdediger van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit St. Petersburg lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte ALS. Als eerbetoon voor zijn prestaties kreeg de oud-international in de Trendwork-Arena van Fortuna een eigen tribune naar zich vernoemd: de Ricksen-side. Deze werd voor aanvang van de Limburgse officieel geopend en dat ging gepaard met veel eerbetoon.

Eendracht

Plotseling was daar ontroerende eensgezindheid tussen de twee rivalen. Een volgepakt uitvak met achthonderd supporters van Roda JC ging op de banken voor Ricksen, applaudisseerden en toonden een spandoek met 'Durch halten Fernando!' Met andere woorden: Volhouden Fernando! Voor het vak met de aanhangers van Roda JC raakte Fernando in het bijzijn van zijn vrouw, kind en beste vriend zichtbaar ontroerd.

De boodschap die hij zaterdag meekreeg van de fans van Roda JC is aan de oud-voetballer wel besteed. Hoewel praten door de ziekte steeds moeilijker gaat en de spierfunctie van zijn handen minder wordt, blijft Ricksen vechten. ALS is een progressieve spierziekte waar nog geen medicijnen voor zijn en waar je uiteindelijk aan overlijd. Maar Ricksen laat zich niet uit het veld slaan. Een jaar nadat Ricksen bij de presentatie van zijn biografie Vechtlust bekendmaakte dat hij lijdt aan ALS blijft de ex-verdediger strijdbaar. De 38-jarige Ricksen wil de 55 halen en probeert daarvoor alles zoals experimentele medicatie uit Rusland.

Wij kunnen ons alleen maar aansluiten bij de supporters van Roda JC: hou vol Fernando!

Door: Steven Koelma

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner