28.09.2014 16:22

NEC wint povere Gelderse derby

NEC Nijmegen neemt de koppositie in de Jupiler League weer over van Roda JC Kerkrade. Tijdens een matige streekderby was NEC met 2-0 te sterk voor De Graafschap.

De Graafschap was tijdens de eerste helft de bovenliggende partij. De Doetinchemmers hadden het meeste balbezit en waren bovendien dreigender dan de bezoekers uit Nijmegen. NEC loerde op de counter en was gevaarlijk door middel van standaardsituaties. NEC kwam na een klein half uur spelen tegen de verhouding in op voorsprong. Anthony Limbombe schoot een vrije trap vanuit een moeilijke hoek achter doelman Jasper Heusinkveld: 0-1. De thuisploeg kon maar geen vuist maken voor het Nijmeegse doel, maar vlak voor de theepauze kreeg Vincent Vermeij plotseling een grote kans. De spits van De Graafschap stuitte op aangeven van Karim Tarfi op de Nijmeegse goalie.

Tijdens de tweede helft waren de rollen omgekeerd. NEC was de bovenliggende partij. Het voetbal was in het tweede bedrijf echter niet sprankelend. Waar De Graafschap geen kansen wist te creëren, daar kregen de bezoekers wel een aantal mogelijkheden. Navarone Foor had na ruim een uur spelen de 0-2 moeten maken, maar mikte over. Even later verdubbelde de Nijmegenaren alsnog de voorsprong. Invaller Kristján Emilsson schoot hard raak na een combinatie met Foor: 0-2. De Nijmegenaren kwamen in de tweede helft amper in de problemen. In de slotfase gebeurde er dan ook weinig in Doetinchem, al verzuimde Alireza Jahanbakhsh de 0-3 op het scorebord te zetten. De Graafschap mag komende vrijdag op herkansing in Den Bosch als het speelt tegen de plaatselijke FC. De Nijmegenaren spelen aanstaande vrijdag en hopen dan de koppositie vast te houden op bezoek bij Almere City.

Door: Jurre Hermans