03.10.2014 22:09

NEC pakt periodetitel na winst bij Almere City

Sjoerd Ars (derde van links) zet NEC in de Jupiler League-wedstrijd tegen Almere City op 0-2 en schiet de Nijmegenaren daarmee naar de eerste periode. (03-10-2014)

NEC Nijmegen wil graag terugkeren naar de Eredivisie. Om dat te realiseren boekte de degradant van vorig seizoen vrijdagavond een eerste succes. Het uitduel met Almere City FC, dat twintig minuten stil lag wegens ongeregeldheden, werd met 1-2 gewonnen en daarmee verzekerde NEC zich van de eerste periodetitel in de Jupiler League.

De inzet van het duel was vooraf duidelijk voor NEC. De formatie van Ruud Brood moest winnen om zich te verzekeren van de eerste periodetitel in de Jupiler League. Almere City FC was niet van plan zomaar mee te werken aan een NEC-feestje in het eigen stadion. Het bleef de hele eerste helft makkelijk overeind, want de thuisploeg gaf geen grote kansen weg. In aanvallend opzicht kwam Almere City FC niet verder dan een paar speldenprikjes van Leon de Kogel.

Een bevlieging van Alireza Jahanbakhsh had NEC nodig om na een dik half uur de score te openen. De Iraniër kroop bij een corner van Anthony Limbombe naar de eerste paal en zette zijn binnenste voet tegen de bal. Daarmee vloog het leder via de onderkant van de lat in het doel. Nijmegen juichte, maar dat werd niet gewaardeerd door enkele 'fans' van Almere City. Zij vlogen supporters van NEC aan die de 0-1 in de thuisvakken vierden.

Voor arbiter Edwin van de Graaf was dat reden genoeg om een afkoelingsperiode in te lassen. Een kleine twintig minuten bleven beide ploegen in de kleedkamers totdat de wedstrijd weer hervat werd. In het resterende deel van de eerste helft had Vincent Janssen een grote mogelijkheid om voor de gelijkmaker te tekenen, maar hij faalde oog in oog met Joshua Smits.

Brood was terecht niet tevreden over het spel van NEC en voerde in de rust een dubbele wissel door. Met de komst van Giovanni Gravenbeek en Kristján Emilsson voor Tom Daemen en Navarone Foor kregen de Nijmegenaren een aanvallende injectie. Dat wierp al heel snel zijn vruchten af. De bal rolde nog maar net in de tweede helft toen het al raak was. Sjoerd Ars was het eindstation van een aanval die via Emilsson en Jahanbakhsh liep. De topscorer van de Jupiler League profiteerde van de ruimte die hij kreeg en schoot de bal rustig in het doel.

Dat bleek de genadeslag voor Almere City FC te zijn, al deed Ricardo Kip met een rake vrije trap zeven minuten voor tijd nog wel wat terug. Verder kwam NEC nauwelijks in de problemen en speelde het de wedstrijd geconcentreerd uit. De zege leverde NEC niet alleen de periodetitel ook, maar ook de koppositie. Die deelden de Nijmegenaren vooraf met Roda JC, dat niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Jong PSV. Daardoor heeft NEC nu twee punten voorsprong op naaste concurrenten Roda JC en FC Volendam.

Door: Steven Koelma