24.10.2014 21:51

Volendam wint eenvoudig van De Graafschap

FC Volendam had vrijdagavond aan een sterke eerste helft genoeg om te winnen van De Graafschap (2-1). De Volendammers passeren daardoor voorlopig Roda JC Kerkrade op de ranglijst en staan nu tweede achter NEC Nijmegen. De Limburgers hebben zondag een resultaat nodig tegen Sparta Rotterdam om Volendam weer voorbij te streven.

Tijdens de eerste helft was FC Volendam heer en meester. ‘Het Andere Oranje’ kwam dan ook al vroeg op voorsprong. Na vijf minuten spelen gaf Sofian Akouili een voorzet vanaf de rechterflank. Via de voet van Kevin Brands kwam de bal terecht bij Henk Veerman - die een sterke eerste helft speelde – en die had geen moeite om de bal in het lege doel te schieten: 1-0.

De thuisploeg kwam tijdens het eerste bedrijf geen enkel moment in de problemen. FC Volendam stond verdedigend namelijk goed, waardoor De Graafschap tijdens de eerste helft geen grote kansen wist te creëren. Vlak voor de theepauze verdubbelde de thuisploeg de voorsprong. Akouili wist met een heerlijke steekpass Brands alleen voor doelman Jasper Heusinkveld te zetten. Brands had vervolgens geen moeite met het verschalken van de Doetinchemse goalie: 2-0.

De Graafschap kwam na rust goed uit de kleedkamer. Het eerste kwartier na rust was dan ook voor de bezoekers uit de Achterhoek. Vincent Vermeij kreeg driemaal een grote kans, maar de spits van De Graafschap kopte onder meer een bal nipt naast en schoot een poging van net buiten het strafschopgebied op de lat.

Na het eerste kwartier na rust ging de Doetinchemse storm liggen. De Graafschap bleef dreigend, maar kwam niet tot grote kansen. Volendam loerde op de counter, maar was slordig in de eindpass. Het doelpunt in de slotfase van De Graafschap kwam te laat. Invaller Jerry van Ewijk begon aan een mooie solo en schoot in de 88e minuut via de paal de 1-2 binnen. Het mocht niet meer baten, want in de slotminuten werd er niet meer gescoord.

De Volendammers komen dankzij de overwinning op 25 punten uit elf wedstrijden en passeren Roda JC op de ranglijst. De Graafschap blijft op zeventien punten staan. Volendam speelt volgende week tegen Jong FC Twente, terwijl midweeks het bekerduel met Sportlust ’46 wacht. De Graafschap komt midweeks in actie tegen Delstasport en komt volgend weekend in actie tegen Helmond Sport.

Door: Jurre Hermans