07.11.2014 22:00

Roda JC pakt koppositie door winst in topper

Met een sliding probeert Sander Rozema (r.) de bal af te pakken van Johan Plat (m.) tijdens FC Emmen - Roda JC. (07-11-2014)

De nieuwe koploper van de Jupiler League heet Roda JC Kerkrade. Door een 2-3 overwinning in de dertiende speelronde bij FC Emmen passeren de 'Koempels' mede-degradant NEC Nijmegen.

Het affiche in de JenS Vesting was op voorhand al een heuse topper. De ontmoeting tussen de nummers twee en vijf van de ranglijst was tevens een primeur. FC Emmen en Roda JC speelden namelijk niet eerder in competitieverband tegen elkaar. Ondanks de negen punten verschil tussen beide teams waren de verschillen klein in het eerste half uur. Zowel de thuisploeg als de bezoekers uit Zuid-Limburg kregen één goede kans, poogden één keer van afstand en pakten één gele kaart. Maar na de wereldgoal na ruim een half uur van Anco Jansen veranderde de wedstrijd totaal. De goal van Jansen was er een om in te lijsten overigens. De middenvelder van Roda JC schoot de bal vanaf een meter of twintig in de winkelhaak van het doel.

De wedstrijd kwam door de openingstreffer los en FC Emmen kreeg enkele goede kansen op de gelijkmaker. Vlak voor rust werd het toch 0-2. Roda JC kreeg een vrije trap ter hoogte van de middenlijn. De lange bal naar voren ging richting de sterke Frank Demouge die met zijn hand de bal richting Johan Plat sloeg. Voor de spits van Roda JC was het daarna een koud kunstje om de bal onder keeper Marko Meerits te schuiven. De goal had echter nooit mogen tellen vanwege de handsbal van Demouge.

In de tweede helft probeerde het team van coach Joop Gall door de gele muur van Roda JC te breken. De tegenstanders uit Kerkrade gooide het op de counter en probeerden de voorsprong te behouden. De 'Koempels' bleven het derde kwart van de wedstrijd dan ook betrekkelijk eenvoudig op de been. Bij het ingaan van het vierde kwart pakte Guy Ramos (Roda JC) een domme gele kaart. Voor de Kaapverdiaan was het zijn tweede en dus mocht hij naar de kleedkamers. Ondanks de minderheid wist Roda JC opnieuw het net te vinden. Uitblinker Frank Demouge besliste de wedstrijd met een prachtig afstandsschot. Ondanks de gelijkmaker van Leandro Resida was de wedstrijd beslist. Vlak voor tijd moest keeper Bram Verbist (Roda JC) het veld verlaten door een botsing met Roland Bergkamp (FC Emmen). Reden voor de wissel was een bebloed oor van de Belgische goalie.

In de absolute eindfase van deze spectaculaire wedstrijd kreeg FC Emmen nog enkele kansjes en maakte Niek Vossebelt in de 95e minuut 2-3 na opnieuw een weergaloze goal. Het was net te laat voor de Emmenaren. Roda JC neemt hierdoor minimaal voor twee dagen de koppositie over van NEC Nijmegen. FC Emmen mist door de nederlaag de aansluiting met de top in de Jupiler League.

Door: Koen Larmit