21.11.2014 10:00

Eredivisie hervat met dertiende speelronde

Na twee Eredivisie-loze weken staat het aanstaande weekend ein-de-lijk weer competitievoetbal op het programma. We hervatten de Eredivisie met de dertiende speelronde, met daarin onder andere Feyenoord – FC Dordrecht, Ajax – sc Heerenveen en FC Groningen – PSV. We blikken vooruit!

Lastige reeks Vitesse begint bij AZ

Vitesse maakt zich op voor een lastige reeks wedstrijden. De Arnhemmers nemen het in de komende vijf duels op tegen onder andere FC Twente (thuis), FC Groningen (uit), Ajax (beker, uit) en de tegenstander van aankomende zaterdagavond: AZ. De club uit Alkmaar neemt momenteel de zesde plaats in de Eredivisie in en staat – samen met onder andere Vitesse – in de enorme middenmoot van de competitie. Vitesse is inmiddels afgezakt naar de elfde plaats, maar staat bij winst in het AFAS Stadion zomaar weer in de subtop van de Eredivisie. Het gat met AZ, dat vijf plekken hoger staat, bedraagt slechts twee punten.

Kelderduel aan de Vetkampstraat

Tegelijkertijd met AZ – Vitesse staat zaterdagavond om half zeven een duel in de kelder van de Eredivisie op het programma: Go Ahead Eagles – NAC Breda. Een zeer belangrijk duel voor beide clubs, waarbij geen van de ploegen genoegen zal nemen met een puntendeling. Go Ahead staat op de vijftiende plaats en wil maar al te graag afscheid nemen van de onderste regionen, terwijl NAC Breda moet oppassen dat het dit seizoen geen degradatievoetbal gaat spelen. Een wedstrijd waar veel op het spel staat en uiteraard kan je het duel bij ons volgen.

Hekkensluiter naar bevreesde Kuip

2-6, 1-4, 1-3, 0-2, 0-4 en 0-4: dit zijn de laatste zes uitslagen van promovendus FC Dordrecht. Het is dan ook niet zo gek dat de Schapenkoppen inmiddels op de laatste plaats staan in de Eredivisie. Het team van Ernie Brandts is de gedoodverfde degradatiekandidaat, de ploeg is uit vorm en dan moet het ook nog op bezoek bij Feyenoord, dat op stoom is. De Rotterdammers pakten zestien punten uit hun laatste zes wedstrijden en zijn klaar om de strijd aan te gaan met Ajax en PSV, die beide nog wel een kleine voorsprong hebben op Feyenoord.

Ajax waarschijnlijk mét Denen tegen sc Heerenveen

Lucas Andersen (mond) en Lasse Schöne (knie) raakten in de interlandperiode geblesseerd, maar het lijkt erop dat Ajax zaterdag 'gewoon' over het Deense tweetal kan beschikken. Frank de Boer zal met name blij zijn dat Schöne mee kan doen tegen sc Heerenveen. Vorig seizoen wonnen de Amsterdammers met 3-0 van de Friezen en toen naam de Deen, die een verleden heeft bij sc Heerenveen, de volledige doelpuntenproductie op zich. Met de wetenschap dat PSV dit weekend in de Euroborg tegen FC Groningen speelt, kan het zomaar een heel goed weekend worden voor Ajax.

FC Groningen ontvangt koploper PSV

PSV kan zaterdagavond achterover leunen en kijken wat Ajax en Feyenoord doen, want de Eindhovenaren komen zondag pas in actie. Dan neemt het team van Phillip Cocu het in de Euroborg op tegen het altijd lastige FC Groningen. Vorig seizoen deden de Groningers PSV tot tweemaal toe pijn: in Groningen werd het 1-0 door een doelpunt van Filip Kostić en in Eindhoven stuntte de ploeg van Erwin van de Looi een paar maanden later door 2-3 te winnen. Kunnen we zeggen dat FC Groningen een angstgegner is van PSV? Dat is waarschijnlijk wat te voorbarig, maar wie weet kunnen we dat na zondag wel zeggen.

Bijzondere wedstrijd voor Brama

Voor Wout Brama staat zondagmiddag een zeer bijzondere wedstrijd op het programma. De middenvelder van PEC Zwolle staat voor het eerst in zijn carrière tegenover de club waar hij bijna zijn hele voetballeven speelde: FC Twente. "Ik zal altijd een jongen van de club blijven en FC Twente in mijn hart dragen, maar ik speel nu voor Zwolle en wil zondag winnen", zei Brama op de website van de Tukkers. Het duel tusesn PEC Zwolle en FC Twente is tevens een wedstrijd in de subtop van de Eredivisie: de Zwollenaren staan met twintig punten vijfde, de club uit Enschede heeft een puntje meer en bezet de derde plaats.

Tweede kelderduel van het weekend

Naast Go Ahead Eagles – NAC Breda wordt er dit weekend nog een duel in de kelder van de Eredivisie gespeeld. Zondagmiddag staat      in het oosten van het land Heracles Almelo – ADO Den Haag op het programma. De Heraclieden komen steeds beter in vorm en hebben we de weg naar boven ingezet. De Hagenaren vinden we terug op de veertiende plaats en dat is een tegenvallende positie, zeker als je in ogenschouw neemt dat de ploeg van Henk Fraser de Eredivisie-topscorer, Michiel Kramer, in huis heeft.

Overige duels:

Willem II – Excelsior
FC Utrecht – SC Cambuur

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner