24.11.2014 21:56

NEC profiteert niet optimaal tegen Jong Ajax

Richairo Živković (l.) probeert zich te ontworstelen van Rens van Eijden (r.) tijdens Jong Ajax - NEC Nijmegen. (24-11-2014).
Richairo Živković (l.) probeert zich te ontworstelen van Rens van Eijden (r.) tijdens Jong Ajax - NEC Nijmegen. (24-11-2014).

Na FC Eindhoven en Roda JC heeft ook NEC niet gewonnen in de Jupiler League. Geheel tegen de verwachting pakten de beloften van Ajax maandagavond een punt tegen de koploper. Het werd 1-1 in Amsterdam.

Jong Ajax begon met een hele jonge verdediging tegen NEC, dat over topschutter Sjoerd Ars en koning van de assist Alireza Jahanbakhsh beschikte, en tegen de koploper was dat misschien de verkeerde keuze. De ploeg zette vroeg druk op Jong Ajax en de beloftenploeg had het heel moeilijk. Toch was de thuisploeg als eerste echt gevaarlijk in het duel. Lerin Duarte werd aangespeeld in de zestien, maar zijn inzet werd ternauwernood gekraakt. Daarna was het volledig de beurt aan NEC, dat via Giovanni Gravenbeek (afstandsschot over de kruising), Alireza (gevaarlijke kopbal uit een corner) en Tom Daemen (hoog over na lange bal), maar de ploeg wist Norbert Alblas niet te passeren.

In de tweede helft bleef NEC doorgaan met het creëren van kansen. Anthony Limbombe raakte vlak voor het doel de bal echter niet goed, terwijl Sjoerd Ars het lege doel niet kon vinden met een kopbal. Het publiek in Amsterdam wachtte op een Nijmeegse openingstreffer, maar twintig minuten voor tijd was het opeens toch raak voor Jong Ajax. Elton Acolatse vond met zijn eerste actie Riechedly Bazoer in de zestien, die kapte en schoot al vallend de 1-0 in de rechterhoek.

NEC leek het even kwijt te zijn na de openingstreffer. De passing van de Nijmeegse formatie werd slordiger en in de drang naar voren liep het zichzelf te vaak voorbij. Jong Ajax liet zich gewillig terugdringen en loerde op de counter. Dit pakte bijna succesvol uit, maar Richairo Živković vergat een aanvallende situatie uit te buiten. De spits ging voor eigen succes, terwijl andere spelers er beter voor stonden. Uit de tegenstoot viel het doek dan alsnog voor de Amsterdammers. Rens van Eijden bleef voorin hangen en kopte een voorzet van Navarone Foor achter Alblas: 1-1.

Door het late doelpunt is NEC alsnog uitgelopen op Roda JC, dat eerder in deze speelronde met 1-4 verloor van Almere City. De Nijmegenaren staan één punt boven de ploeg uit Kerkrade. Jong Ajax zal van tevoren voor een punt getekend hebben, maar zullen met een bitter gevoel terugkijken op deze wedstrijd. De beloften blijven in de middenmoot van de Jupiler League vertoeven.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner