01.12.2014 09:00

Speelronde zonder slotstuk, Ajax loopt koppositie mis

Mike van der Hoorn (r.) en Kolbeinn Sigþórsson druipen teleurgesteld af na het gelijkspel tegen ADO Den Haag. (30-11-2014)

Het afgelopen weekend werd geen PSV – Feyenoord gespeeld, maar gelukkig wel acht andere competitiewedstrijden. Er viel weer genoeg te genieten in de Eredivisie. Zo won geen enkele thuisploeg zijn wedstrijd, verzuimde Ajax de koppositie over te nemen van PSV en maakte FC Groningen een einde aan de lange thuisreeks van FC Twente. We blikken terug op de veertiende speelronde!

Ajax blijft op de tweede plaats staan

Frank de Boer kondigde deze week aan dat ADO Den Haag-uit mogelijk nog lastiger is dan een uitwedstrijd bij Paris Saint-Germain. ADO-trainer Henk Fraser beweerde dat die uitspraak slechts een truc was om zijn spelers op scherp te zetten. Scherp voor het doel waren de Ajacieden echter niet; Ajax vergat een 1-0 voorsprong uit te bouwen en kreeg in de slotfase de deksel op de neus. Vijf minuten voor tijd maakte Michiel Kramer de gelijkmaker en daarmee zorgde de goaltjesdief ervoor dat Ajax niet de koppositie van PSV overneemt, maar op de tweede plaats blijft staan.

FC Groningen maakt einde aan reeks FC Twente

Voor FC Twente eindigde zondagmiddag een lange reeks. Sinds 28 maart 2013 had de club uit Enschede niet meer in eigen huis verloren, maar daar kwam in het duel met FC Groningen een einde aan. De Groningers, die de laatste wedstrijden in Enschede met 4-0, 4-2, 4-1, 4-1 en 5-0 hadden verloren, versloegen FC Twente in de Grolsch Veste met 1-2. Namens het team van Erwin van de Looi maakten Michael de Leeuw en Tjaronn Chery de doelpunten. Bij de 0-2 ging FC Twente-doelman Nick Marsman verschrikkelijk in de fout; is het tijd voor Sonny Stevens?

Gudelj belangrijk voor AZ

Het team van John van den Brom verwachtte een heet avondje in Leeuwarden, maar AZ won zaterdagavond vrij eenvoudig van SC Cambuur. Nemanja Gudelj nam beide doelpunten voor zijn rekening bij de 0-2 zege van de Alkmaarders. De middenvelder ziet dat AZ steeds meer progressie maakt. "We hebben Cambuur goed bestreden. Iedereen voert bij ons zijn taken steeds beter uit. Daardoor neemt de vastigheid toe. Het plezier wordt ook steeds groter, dat zie je aan de vrijheid waarmee we spelen", liet Gudelj na de wedstrijd aan de NOS weten. Inmiddels is AZ opgeklommen naar de vijfde plaats in de Eredivisie.

PEC Zwolle boekt grootste uitzege in de Eredivisie

De club die het afgelopen weekend het meest oogstrelende voetbal speelde, was ongetwijfeld PEC Zwolle. De Zwollenaren hadden op Woudestein geen kind aan Excelsior en wonnen uiteindelijk met 0-5. Stef Nijland (2x), Mustafa Saymak (2x) en Jesper Drost maakten de doelpunten en droegen daarmee bij aan de grootste uitzege van PEC Zwolle in de Eredivisie. Een knappe prestatie, maar als de spelers van Ron Jans nog iets scherper voor het doel waren geweest, had de score nog een stuk hoger kunnen uitvallen.

FC Dordrecht dieper in de problemen

FC Dordrecht won de eerste wedstrijd van het seizoen verrassend in en tegen Heerenveen, maar sindsdien boekte de ploeg van Ernie Brandts geen enkele overwinning meer. Daar kwam vrijdagavond geen verandering in, toen mede-promovendus Willem II op bezoek kwam aan de Krommedijk. Het werd een eenvoudige avond voor de Tilburgers: al binnen twintig minuten spelen hadden de bezoekers de wedstrijd beslist. Samuel Armenteros en Ben Sahar zorgden in de eerste helft voor de doelpunten. Na rust zorgden Armenteros en Terell Ondaan voor de 4-0 eindstand. Willem II is opgeklommen naar de achtste plaats, FC Dordrecht blijft de eenzame hekkensluiter.

Slotoffensief Go Ahead beloond

Vorig seizoen gaf Go Ahead Eagles in de GelreDome een 0-2 voorsprong op Vitesse in de slotfase uit handen, afgelopen zaterdagavond waren de rollen omgedraaid. Lange tijd leek het er op dat de Arnhemmers drie punten zouden pakken tegen Go Ahead, maar de bezoekers kwamen in het laatste kwartier terug. Eerst was het de dekelse Alex Schalk die voor de 1-2 tekende en niet veel later maakte invaller Mawouna Amevor de belangrijke gelijkmaker. Voor Vitesse betekende het gelijkspel de vijfde wedstrijd op rij zonder overwinning.

Huilende Uroš Matić symboliek voor situatie NAC

Huilend verliet hij zaterdagavond het veld van het Rat Verlegh Stadion. Uroš Matić had zojuist met zijn teamgenoten van NAC Breda met 1-5 verloren van FC Utrecht en dat betekende de zoveelste tegenslag voor de club uit Breda in zeer korte tijd. We vinden NAC terug op de zeventiende plaats in de Eredivisie en er is op dit moment nog geen enkel teken van herstel. Gaat het Eric Hellemons lukken om zijn ploeg weer op de rails te krijgen? Of is NAC één van de clubs die dit seizoen bij de laatste drie gaat eindigen?

Heracles sluit geweldige maand af met stunt

Een tijdje geleden was Heracles Almelo degradatiekandidaat nummer één, maar inmiddels is de achterstand op de andere clubs uit het rechterrijtje flink geslonken. Nadat Heracles deze maand al won van Go Ahead Eagles (3-1) en ADO Den Haag (3-1), werd zaterdagavond verrassend gewonnen in het Abe Lenstra Stadion. Namens de Heraclieden maakte Wout Weghorst vlak na rust de 0-1. Na negentig minuten spelen bleek dat het enige doelpunt van de wedstrijd te zijn. Heerenveen zit inmiddels al zeven (!) wedstrijden zonder overwinning en dan moeten de Friezen in de volgende speelronde ook nog op bezoek bij rivaal FC Groningen.

Door: Vincent Houttuin