01.12.2014 21:52

Almere pakt punt in extremis tegen FC Emmen

Ricardo Kip (l.) is Luis Pedro (r.) te snel af tijdens FC Emmen - Almere City. (01-12-2014).

FC Emmen leek lange tijd af te stevenen op drie punten, maar in de absolute slotfase kwam hier verandering in. Almere City FC vocht terug met als resultaat een gelijkspel.

Wat een mooi affiche stond er op de planning deze maandagavond in de zestiende speelronde van de Jupiler League. De koplopers, of te wel nummers een en twee van de tweede periode troffen elkaar in Emmen. De winnaar zou een grote slag kunnen slaan in de strijd om het periodekampioenschap.

Stil blijven staan was geen optie, het was enorm koud op deze maandagavond in Emmen. De wedstrijd begon dan ook vlammend en in een hoog tempo. Vooral de bezoekers uit Almere schoten goed uit de startblokken. Dit resulteerde in grote kansen voor onder anderen Jason Oost en Ricardo Kip. Marko Meerits, doelman van de thuisploeg, kon zich onderscheiden met perfecte reddingen. Na het openingsoffensief van 'de zwarte schapen' kwam het team van Joop Gall wat meer uit hun schulp. Ook Emmen kreeg kansen via spits Roland Bergkamp en Boy Deul.

Na ruim een half uur spelen zorgde een slimmigheidje van Vincent Janssen voor een beslissend moment in de wedstrijd. De spits van Almere ontsnapte op het randje van buitenspel aan de verdediging van Emmen. Op zijn weg naar het doel zorgde een hand van Tim Siekman op de schouder van de doorgebroken Janssen voor een val. Scheidsrechter Kevin Blom was onverbiddelijk en toonde de rode kaart aan Siekman. Na de rode kaart heerste er een onstuimige sfeer in de JenS Vesting. Er werd nog maar nauwelijks gevoetbald en het aantal overtredingen van beide kanten nam alleen maar toe.

Na de rust was het FC Emmen dat geweldig begon. Na een goede actie en pass van Leandro Resida kwam de bal ter hoogte van de zestien meter terecht bij Cas Peters. De topscoorder van FC Emmen haalde prachtig uit en zorgde verrassend voor de 1-0 voorsprong. Ondanks de schoonheid van het doelpunt had doelman Marco van Duin de inzet wellicht kunnen pakken. Almere City FC wist even niet wat te doen. Hierdoor kreeg doelpuntenmaker Peters opnieuw een kans. De topscoorder van FC Emmen zag de bal uit elkaar spatten op de paal na een harde knal. FC Emmen was ook met tien spelers de beter voetballende ploeg.

Met nog een kwart wedstrijd te gaan paste Joop Gall een meer verdedigende tactiek toe. Ervaren verdediger Marcel Seip verving middenvelder Niek Vossebelt. Opmerkelijk genoeg bleven de beste kansen voor de thuisploeg. Het team van Joop Gall bleef door het voetballend vermogen vrij eenvoudig op de been. Boy Deul leek te wedstrijd te beslissen door een prachtige vrije trap te benutten vanaf ongeveer dertig meter. Opnieuw zag keeper Marco van Duin er niet goed uit, ook zette de doelman geen muur neer. Desondanks was de treffer van grote schoonheid.

Vlak voor tijd ging Marko Meerits toch nog in de fout door een penalty te veroorzaken. Vincent Janssen werd gevloerd en nam zelf de penalty. In de negentigste minuut zorgde de topscoorder voor de late aansluitingstreffer. De lange blessuretijd zorgde voor een heftig slotoffensief voor het doel van Marko Meerits. In extremis kopte verdediger Cees Toet raak na een voorzet van Thijs Bouma vanaf rechts. Zo kwam het team van Fred Grim zeer laat nog op gelijke hoogte en eiste de man minder situatie bij de Emmenaren alsnog zijn tol.

Beide teams schieten weinig op met een punt op jacht naar een periodetitel. Concurrent Roda JC Kerkrade komt door een overwinning namelijk heel dichtbij.

Door: Koen Larmit