08.12.2014 21:57

Jong Ajax met speels gemak thuis langs RKC

Jong Ajax heeft maandagavond een eenvoudige 3-2 overwinning geboekt op RKC Waalwijk in de zeventiende speelronde van de Jupiler League. De jonge Amsterdammers gaven weinig cadeautjes aan de nummer laatst.

De wedstrijd bij Jong Ajax was voor RKC Waalwijk van enorme waarde. Met vijf punten achterstand op nummer negentien MVV Maastricht stond er veel op het spel. Jong Ajax stond voor aanvang tiende en kon bij een overwinning aanhaken bij de subtop van de Jupiler League.

Het eerste half uur was er een om snel te vergeten. Beide ploegen speelden zeer slordig, creëerden weinig tot geen kansen en vielen tegen. Ondanks weinig roering op De Toekomst was Ajax licht in het voordeel. Na wat kleine kansjes betaalde het overwicht zich uit in de 42e minuut. Op aangeven van Sam Hendriks zorgde Richairo Živković voor de 1-0. Zo bracht de spits van Jong Ajax zijn seizoenstotaal alweer op twaalf goals. Na de tegentreffer was er nog een tegenslag voor de Waalwijkers. Aanvoerder Frank van Mosselveld moest het veld geblesseerd verlaten. Hiertegenover stond het debuut van Yoeri Sijbers, die in de verdediging kwam te spelen.

Vlak na rust leek de beslissing in de wedstrijd al gemaakt. Een splijtende pass van opnieuw Sam Hendriks zorgde ervoor dat Sheraldo Becker de 2-0 mocht maken. De aanvoerder van Jong Ajax scoorde in de korte hoek achter keeper Arjan van Dijk. Zo kort na de theepauze werden de kansen op punten voor de Waalwijkers nog kleiner. De geel-blauwen hadden niets in te brengen wat betekende dat doelman Norbert Alblas (Jong Ajax) weinig te vrezen had.

Na de goal deed het team van Andries Ulderink en Jaap Stam het wat rustiger aan. Zodoende kreeg RKC veel balbezit, maar deden de Waalwijkers daar weinig mee. Ook de wissels van RKC-trainer Martin Koopman konden daar niet aan bijdragen. Na opnieuw een uitbraak van de snelle Sheraldo Becker wist Richairo Živković de 3-0 op het scorebord te zetten. Van dichtbij kon de topscoorder van Jong Ajax gemakkelijk scoren na een afgemeten voorzet van Becker. Vlak na de goal scoorde Collin Seedorf met het hoofd nog de aansluitingstreffer. De voorzet was uit een vrije trap van Nick Coster.

RKC werd na de treffer nog sterker en kreeg kansen op meer. Bij een knappe poging van Kenny Anderson moest doelman Norbert Alblas (Jong Ajax) een uiterste krachtsinspanning leveren. Daardoor raakte de keeper ernstig geblesseerd en moest hij vervangen worden door Indy Groothuizen. Ondertussen hebben de Amsterdammers flink te kampen met een keepersprobleem met al blessures bij Peter Leeuwenburgh en Xavier Mous. In de absolute blessuretijd maakte linksback Maxim Deckers nog de 3-2.

De Waalwijkers blijven zo vijf punten achter MVV Maastricht en heeft het heel zwaar na de degradatie uit de Eredivisie. De twintigste plaats is voorlopig nog niet uit zicht voor het team van Martin Koopman. Jong Ajax stijgt door deze keurige overwinning naar een knappe achtste plaats.

Door: Koen Larmit