11.12.2014 08:15

Trost moet met Roda JC pieken tegen NEC

Met geheime trainingen, zonder pottenkijkers langs het veld, bereiden Roda JC en NEC zich voor op de onderlinge kraker in de Jupiler League. Het zegt genoeg over het belang van de wedstrijd dat beide clubs deze week besloten trainen.

Zowel Roda als NEC wil zo snel mogelijk terug naar de eredivisie en daarom telt vrijdag in Kerkrade alleen de winst. "Ik zie de duels met NEC als een soort play-offs waarin je twee keer moet pieken", zegt trainer René Trost van de Limburgse ploeg. "En als wij nu niet pieken, staan we zes punten achter."

NEC komt met een voorsprong van drie punten naar Kerkrade. Het elftal van trainer Ruud Brood, vorig seizoen ontslagen bij Roda, verloor pas één keer en mag met de beste doelcijfers pronken (46-14). Roda scoorde aanzienlijk minder en kreeg er meer tegen (35-20), maar doet desondanks volop mee. "NEC speelt nagenoeg altijd met dezelfde ploeg, het is heel herkenbaar. Wij zijn geswitcht van systeem, voeren wat meer wisselingen door. Het is aan ons om de 'code' van NEC te kraken", aldus Trost.

Diepe crisis

De 49-jarige Limburger keerde afgelopen zomer terug bij de club die hij als speler jarenlang diende. Roda JC was net gedegradeerd uit de Eredivisie en verkeerde in een diepe crisis. "Toch was dit voor mij juist het ideale moment om in te stappen. De afgelopen jaren was ik vervreemd geraakt van 'mijn' club door de manier waarop mensen te werk gingen. Ik had het idee dat zolang Roda in de Eredivisie zou spelen, de club niet om René Trost zou vragen. Door de degradatie is alles in een stroomversnelling geraakt." Het bestuur werd vervangen en Trost kreeg de zware taak om de geel-zwarte brigade terug te brengen naar het hoogste niveau.

"Het is enorm belangrijk dat Roda promoveert, het liefst met een kampioenschap. Dat geldt ook voor NEC. Toch is het niet vanzelfsprekend. Kijk maar naar clubs als Sparta, De Graafschap en RKC", aldus Trost. "Wij steken er nu samen met NEC wel bovenuit. Er kan alleen maar één club rechtstreeks promoveren. Wij moeten zorgen dat we de beste zijn." Het wordt zodoende een sleutelduel in het Parkstad Limburg-stadion, waar naar verwachting ruim 15.000 mensen op af komen.

Trost beseft dat de druk bij zijn ploeg ligt. "We moeten zorgen dat de achterstand in ieder geval niet groter wordt. Het liefst gaan wij de winterstop in als koploper. Alhoewel het allemaal niet zoveel zegt. Ik ben ook een keer met zes punten voorsprong de winter ingegaan, maar werd toen geen kampioen. De winnaar deelt weliswaar een tik uit, maar de oorlog is niet voorbij."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner