12.12.2014 22:05

NEC versterkt koppositie door winst op Roda

De spelers van NEC Nijmegen springen op doelpuntenmaker Anthony Limbombe (onderop) na zijn treffer tijdens het competitieduel Roda JC Kerkrade - NEC Nijmegen. (12-12-2014)

NEC heeft in de achttiende speelronde een belangrijke 0-1 overwinning geboekt op nummer twee Roda JC. Door de winst in het Parkstad Limburg Stadion vergroten de Nijmegenaren de voorsprong naar zes punten.

In de topper tussen de nummer twee en één van de Jupiler League stond veel op het spel. Naast de strijd om het kampioenschap was het namelijk ook het laatste duel in de tweede periode. NEC, winnaar van de eerste periode, maakte automatisch geen kans op deze titel. Roda JC daarentegen had bij winst echter alle kans op deze prijs. De concurrent voor de winst van de twee periode was Almere City FC. Zij speelde een uitwedstrijd bij Jong PSV. De supporters van Roda JC en NEC hadden er ook zin in. Met een aantal van 16.015 toeschouwers werd een record verbroken in de Jupiler League. Nooit eerder waren er zo veel gasten bij een wedstrijd op het tweede niveau als bij deze kraker.

De op voorhand veelbelovende wedstrijd tussen de Kerkradenaren en Nijmegenaren begon fel. Bij beide teams was er veel strijd maar ontbrak er met name vernuft om door te breken tot het strafschopgebied van de tegenpartij. Kansen in het eerste half uur waren dan ook schaars. De minieme mogelijkheden waren voornamelijk voor de thuisploeg. De rust leek met een brilstand bereikt te worden, maar Anthony Limbombe leek daar anders over te denken. De buitenspeler van NEC kreeg de bal via Alireza Jahanbakhsh, schoot de eerste poging tegen doelman Bram Verbist en kopte zijn eigen rebound tegen de touwen. Zo maakte de jonge Belg in de 43e minuut de 0-1.

In het begin van de tweede helft was het meeste balbezit opnieuw voor het team van trainer René Trost. Met de voorsprong op zak probeerde NEC te counteren via de snelle buitenspelers. In het eerste kwartier na rust kon de thuisploeg moeilijk door de defensie van NEC komen. Met het inbrengen van Marc Höcher probeerde Roda JC het laatste kwart de wedstrijd te kantelen. De topscorer met zeven goals is namelijk ook vaak beslissend bij stilstaande situaties. Maar ook met Höcher konden de 'Koempels' geen stempel op de wedstrijd drukken. NEC controleerde de wedstrijd eenvoudig en vond de 0-1 voorsprong wel best.

In het laatste kwartier van de wedstrijd ging Roda JC door het inbrengen van Höcher, Johan Plat en Anco Jansen zeer aanvallend voetballen. De beste kans in de tweede helft kwam echter van de voeten van Alireza Jahanbakhsh. De international uit Iran schoot op de paal en wist zo NEC net niet op een ruimere voorsprong te zetten. Ook in de absolute slotfase wist Roda JC Kerkrade weinig tot niets te creëren. Zo was de wedstrijd vanuit Limburgse kant zeer teleurstellend. Ruud Brood, huidige trainer van NEC, neemt door de winst wraak op zijn oude ploeg waar hij vorig jaar ontslagen werd. Anthony Limbombe maakte de enige goal en werd zo matchwinner.

NEC vergroot door deze belangrijke overwinning de voorsprong op Roda naar zes punten. De Nijmegenaren zetten door de winst op de rivaal een goede stap op weg naar het kampioenschap in de Jupiler League en de directe terugkeer naar de Eredivisie. De periodetitel gaat naar Almere City FC.

Door: Koen Larmit