16.01.2015 21:47

FC Eindhoven vernedert koploper NEC

Joey Sleegers viert zijn doelpunt tegen NEC. De aanvaller van FC Eindhoven zette zijn ploeg op 1-0 (16-01-2015).

FC Eindhoven heeft een hele knappe overwinning geboekt op winterkampioen NEC. Met verzorgd spel was de ploeg van Jean-Paul de Jong te sterk voor het ongenaakbaar geachte NEC: 3-0.

FC Eindhoven liet vanaf het begin zien dat het er een heuse topper van wilde maken. De thuisploeg begon furieus en had binnen twee minuten al twee keer kunnen scoren. Binnen een minuut was spits Tom Boere dicht bij een doelpunt. Hij wipte de bal vanaf de zestienmeter net over het doel. Een minuut later wist Joey Sleegers een strakke voorzet van Jens van Son niet binnen te lopen.

Na een kwartier opende FC Eindhoven verdiend de score. Nu scoorde Sleegers wél. Een lange bal van Maxime Gunst viel over de verdediging van de koploper en Sleegers was het eerst bij de bal. Hij omspeelde doelman Joshua Smits en kon de bal daarna in een leeg doel verwerken.

Daarna ging FC Eindhoven door met het creëren van kansen. Zowel Boere als Jason Bourdouxhe hadden de 2-0 op de schoen, maar lieten het na om de lijstaanvoerder verder in de problemen te brengen. Na een half uur was aanvoerder Jens van Son ook dicht bij een treffer, maar zijn kopbal ging rakelings over het doel.

NEC zette hier heel weinig tegenover. Pas vijf minuten voor rust was NEC voor het eerst gevaarlijk. Topscorer Sjoerd Ars werd aangespeeld in de zestienmeter en haalde uit met zijn rechter, maar het schot werd gepareerd door Tom Muyters. Ook trainer Ruud Brood vond dat zijn ploeg te weinig liet zien, getuige de vroege wissel van Muhammed Mert. Kort voor rust kwam de jonge Patrick Joosten hem al vervangen.

Tien minuten na rust deed de thuisploeg wat het in de eerste helft had nagelaten, namelijk de voorsprong uitbreiden. Een afgeslagen hoekschop werd door Boere weer voor het doel gekopt en daar kon Van Son van dichtbij de bal in het doel rammen. Twintig minuten voor tijd werd het zelfs 3-0. Gunst haalde de achterlijn en vond Boere, die de bal met een hakje klaarlegde voor de vrijstaande Branco van den Boomen en hij schoof de bal laag in de verre hoek. Hierdoor was de wedstrijd gespeeld. NEC was machteloos en kon de hele wedstrijd al geen vuist maken. Eindhoven had nog kleine mogelijkheden om de uitslag nog hoger uit te laten vallen, maar dit gebeurde niet.

Met deze overwinning doet FC Eindhoven goede zaken. Het loopt in op zowel NEC als Roda JC Kerkrade, dat ook verloor. De achterstand op de nummer twee bedraagt nu een punt. NEC staat zeven punten voor op FC Eindhoven. Voor koploper NEC is het leed dus te overzien, door de nederlaag van naaste achtervolger Roda.

Door: Jari Wesselink