23.01.2015 21:54

NEC zet hekkensluiter RKC simpel aan de kant

Simon van Zeelst probeert namens RKC Waalwijk de bal van NEC-middenvelder Tom Daemen te onderscheppen (23-010-2015).

NEC heeft zich vrijdag hersteld van de harde nederlaag van vorige week tegen FC Eindhoven. De Nijmegenaren hadden weinig moeite met hekkensluiter RKC Waalwijk: 0-2.

In de eerste helft was het eenrichtingsverkeer richting RKC-goalie Arjan van Dijk. RKC had niks in te brengen tegen de aanvalsdrift van de tegenstander uit Nijmegen. Met name RKC-back Maxime Deckers had veel moeite met zijn jongere landgenoot en directe tegenstander Anthony Limbombe. Diezelfde Limbombe was telkens het aanspeelpunt voor een nieuwe aanval van NEC.

In de eerste minuut kreeg Limbombe al een kans na slordig uitverdedigen van de RKC-verdediging. Limbombe kon de bal in de zestien oppikken, maar zijn bal ketste af tegen een verdediger van RKC. In de rebound kreeg Tom Daemen zijn eerste kans, maar ook de controleur op het middenveld van NEC kreeg de bal niet in de touwen. Het was een startschot voor vele aanvallen van Nijmeegse zijde. Een voorzet uit een vrije trap van Anthony Limbombe vloog over alle verdedigers van RKC heen. Daarachter stonden drie spelers van NEC op rij die de bal in de goal hadden kunnen werken. Sjoerd Ars kwam een centimeter te kort om de bal in het doel te koppen. Daarna was het telkens het duo Limbombe-Ars wat van zich liet horen. De Belg was steeds de aangever, maar Ars had het vizier nog niet op scherp.

Na een half uur spelen was het dan wel raak voor de ploeg van Ruud Brood. Een voorzet van wie anders dan Anthony Limbombe viel ongelukkig op het hoofd van RKC-verdediger Maikel Verkoelen, die niet bleef kijken naar de bal. Via zijn hoofd kwam de bal voor de voeten van Christian Santos, die de bal onder controle bracht en met zijn linker de bal in de goal schoot. In de 41ste minuut was het de Nijmeegse topscorer Sjoerd Ars die de score verdubbelde. Een voorzet van Leiwakabessy belandde onbewust op de lat. De bal die terug kwam van de lat werd makkelijk ingekopt door Sjoerd Ars, die er als de kippen bij was. De RKC-goalie kon nog wel redding brengen, maar volgens de grensrechter redde Arjan van Dijk de bal achter de doellijn.

Het spelbeeld in de tweede helft was net zoals die in de eerste helft. Het was voornamelijk NEC dat de aanval zocht en ook de beste kansen kreeg. Een schot van Sjoerd Ars ging rakelings over de verre kruising. Ook Jasper Waalkens, de speler die eerder deze week overkwam van Fortuna Sittard, kreeg een goede kans de tweede helft. Zijn inzet kon ternauwernood geblokt worden door een RKC-verdediger.

Ondanks dat RKC het wel probeerde, wilde het niet vlotten voor de ploeg van Martin Koopman. De Waalwijkers zochten nadrukkelijk de aanval, maar in de omschakeling zette NEC er telkens een tandje bij en werden ze met vlagen erg gevaarlijk. Vooral Sjoerd Ars kreeg twee enorme kansen één op één tegen Arjan van Dijk, maar voor de spits bleef het bij één doelpunt.

NEC verstevigt door de overwinning van vanavond in Waalwijk haar positie op de eerste plek. RKC gaat het nu erg moeilijk krijgen.

Door: Thomas Mulder