06.02.2015 21:53

Roda JC met korte opleving langs Eindhoven

Norichio Nieveld (l.) en Chiró N'Toko (m.) komen te laat bij de bal om een inzet van Mitchel Paulissen te blokken tijdens FC Eindhoven - Roda JC. De middenvelder van Roda JC poeiert de bal echter het stadion uit. (06-02-2015)

Een affiche om van te smullen. Geen moment werd het echter de Jupiler League-clash die van te voren werd verwacht. Een korte opleving van Roda JC moest er aan te pas komen om met 0-2 van FC Eindhoven te winnen.

Geestdodend, slaapverwekkend, saai, eentonig, monotoon en kleurloos. Het was allemaal van toepassing op de eerste helft van deze topper in de Jupiler League. FC Eindhoven en Roda JC hielden het baltempo laag en konden beiden weinig tot niets forceren op de vijandelijke speelhelft. Verder dan enkele pogingen van afstand kwamen beide teams niet en kansen waren dan ook spaarzaam in het eerste bedrijf.

De enige speler die zich nog enigszins kon ontdoen van het erbarmelijke niveau voor de rust was Joey Sleegers. De vleugelaanvaller van FC Eindhoven liet de toeschouwers in Eindhoven enkele keren op het puntje van de stoel zitten met een geslaagde dribbel langs een Roda JC-verdediger en tekende bovendien voor de grootste kans uit de eerste 45 minuten. Uit een ingooi van de thuisploeg nam de huurling van Feyenoord de bal in één keer op de slof van grote afstand, maar zijn schot kon eenvoudig weg gebokst worden door doelman Bram Verbist.

Tekenend was het misschien dan wel dat de enige mogelijkheid van Roda JC huizenhoog over het doel van FC Eindhoven werd geschoten. Mitchel Paulissen kreeg de bal in het strafschopgebied van de thuisploeg uit het niets voor zijn voeten, maar pegelde het leder het Jan Louwers-stadion uit. Zelden zal een rustpauze dan ook zo gelegen zijn gekomen als in deze Jupiler League-topper.

Wonderen kon de theepauze echter niet verrichten. De nummer twee en drie uit de Jupiler League vervolgden het tweede bedrijf zoals het eerste werd afgesloten. Balverlies en balletjes overtikken rond de middenlijn voerden de boventoon.

Een soloactie van Paulissen in de 59e minuut moest er aan te pas komen om de wedstrijd open te breken. De middenvelder dribbelde vanaf de rechterkant van het veld het strafschopgebied in, zette een een-tweetje op met Regino Cicilia en poeierde de bal vervolgens in de verre bovenhoek.

Een doelpunt waarmee Roda JC de smaak te pakken kreeg. Het baltempo werd opgevoerd en de weg naar het doel van FC Eindhoven werd definitief gevonden. Sterker nog, binnen drie minuten lag de bal opnieuw in het netje. Uit een hoekschop kopte Tom van Hyfte de bal eerst nog tegen doelman Tom Muyters aan, maar in de herkansing kon Bart Biemans de bal alsnog in het doel schuiven.

Zestig minuten lang was het arme troef in Eindhoven, maar uit het niets waren daar twee doelpunten. Twee doelpunten waar het echter ook bij bleef. Roda JC vond het na de opleving van drie minuten welletjes geweest en FC Eindhoven was niet bij machte een ommekeer te brengen in het eigen spel.

De bezoekers zal het echter een zorg zijn. Na drie nederlagen op rij na de winterstop, stapten de Limburgers weer met drie punten van het veld. Bovendien steeg Roda JC door de overwinning naar de tweede plaats ten koste van FC Eindhoven.

Door: Merten Simons