09.02.2015 21:57

Roda JC in eigen huis te sterk voor Volendam

Ard van Peppen (l.) krijgt Brandley Kuwas niet van de bal tijdens Roda JC Kerkrade - FC Volendam. (09-02-2015).

Roda JC heeft maandagavond in eigen huis gewonnen van FC Volendam (3-2). Een vroege voorsprong van de bezoekers werd snel ongedaan gemaakt. Uiteindelijk een belangrijke overwinning voor de thuisploeg. Zo gaf het de overwinning van afgelopen vrijdag op concurrent FC Eindhoven een goed vervolg.

De wedstrijd kwam meteen los, want binnen twee minuten was er al gescoord. Brandley Kuwas dribbelde vanaf de rechterflank naar binnen en werd hierbij geen strobreed in de weg gelegd door spelers van Roda JC. Hij bediende de vrijstaande Kevin Brands. Hij controleerde de bal met het bovenbeen en werkte vervolgens beheerst af. Daardoor leek FC Volendam op rozen te zitten, maar dat bleek niet voor lang. Binnen vijf minuten kwam Roda JC langszij. Vanuit een hoekschop kon Bart Biemans op doel koppen en via het been van Henny Schilder belandde de bal in het doel. Daardoor was de achterstand snel ongedaan gemaakt. Toch bleef FC Volendam de betere ploeg het eerste kwartier.

Daarna kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd en nam het de wedstrijd in handen. De ploeg kreeg mogelijkheden om voor de eerste keer op voorsprong te komen. De grootste kans was voor Nayib Lagouireh, maar hij stuitte op doelman Theo Zwarthoed. In de blessuretijd van de eerste helft kwam Roda JC dan toch op voorsprong. Martijn Monteyne kwam op aan de rechterkant en gaf een strakke voorzet. Sofian Akouili gleed de bal in het eigen doel, maar had de bal kunnen laten lopen. Er kwam namelijk geen speler van Roda JC bij de tweede paal inlopen. Daardoor ging de ploeg van René Trost rusten met een voorsprong.

De tweede helft begon minder spectaculair dan de eerste helft. Na een klein uur spelen kreeg Guyon Philips een grote kans. De vervanger van de vertrokken Henk Veerman schoof de bal naast het doel, nadat hij de bal kreeg van Brands. Edwin Gyasi deed wat Philips niet deed. De buitenspeler ging de combinatie aan met Regino Cicilia en dook daarna op voor Zwarthoed, die verschalkt werd met een lage schuiver.

FC Volendam was niet bij machte om de wedstrijd daarna te kantelen. De grootste kans na de 3-1 was voor Biemans. De paal voorkwam dat de verdediger zijn tweede goal van de wedstrijd scoorde. Opnieuw was hij dreigend uit een hoekschop. In de blessuretijd deed Kuwas toch nog wat terug namens de bezoekers. Hij krulde een vrije trap over de muur en bracht de eindstand op 3-2. Doordat NEC ook gewonnen heeft, is de voorsprong van de Nijmegenaren twaalf punten gebleven op Roda JC. Roda JC speelt de volgende wedstrijd in Amsterdam, tegen Jong Ajax. FC Volendam stijgt ondanks de nederlaag naar de vierde plaats.

Door: Jari Wesselink