13.02.2015 09:57

Oud-PSV'er is ernstig ziek en stopt met voetbal

Helmond Sport-speler Daniel Guijo-Velasco (r.) komt in het veld voor ploeggenoot Arne van Geffen (l.) (22-08-2014)
Helmond Sport-speler Daniel Guijo-Velasco (r.) komt in het veld voor ploeggenoot Arne van Geffen (l.) (22-08-2014)

Het is een keiharde wereld als je moet stoppen als voetballer door een ernstige ziekte. Daniel Guijo-Velasco heeft geen keus. De Belg van Helmond Sport moet zijn carrière beëindigen vanwege een auto-immuumziekte. "Het scheelde niet veel of ik lag onder de grond."

Twee jaar geleden kreeg de dertigjarige middenvelder te maken met de ziekte. Een tijdje geleden hakte hij de knoop door om te stoppen met voetbal. "Er gebeurden onverklaarbare dingen met me. Ik werd op een ochtend wakker en ik kon niet meer zien. Ik ben voor onderzoek naar het universitair ziekenhuis in Leuven gegaan. Dat duurde drie weken. Zeven professoren hebben me onderzocht. Dan kom het verdict: je hebt een aandoening die maar veertig mensen op de wereld hebben", zegt Guijo-Velasco in het Eindhovens Dagblad.

"Toen had ik drie vragen. Ga ik dood? Is het erfelijk? Kan ik ooit nog voetballen? Die professoren zijn rond gaan bellen, want zij hadden de antwoorden ook niet", gaat de speler verder. Guijo-Velasco kreeg uiteindelijk goed nieuws, maar ook slecht nieuws. Het goede nieuws was dat zijn gezondheid met een behandelplan niet meer direct in gevaar komt. Voetballen op topniveau kan echter niet meer. Na dit seizoen gaat Guijo-Velasco bij een amateurploeg uit België voetballen.

De speler van Helmond speelde vorig jaar geen enkele wedstrijd. Dit seizoen kwam hij nog tot zes optredens. Een groot deel van zijn carrière speelde Guijo-Velasco bij Helmond Sport. Hij speelde ook een aantal seizoenen voor Excelsior in de Eredivisie. Daarvoor stond de speler op de loonlijst bij PSV. In Eindhoven kwam hij twee keer binnen de lijnen.
 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner